Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Petitie tegen btw-verhoging op boeken al ruim 60.000 keer ondertekend

24-05-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6185 keer bekeken
  •  
boeken 1280 boekwinkel bibliotheek

De beoogde coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB wil het btw-tarief op boeken verhogen van 9 naar 21 procent. Een online petitie daartegen is sinds de start op woensdag meer dan 60.000 keer ondertekend.

De organisatie van de handtekeningenactie is overweldigd door de vele reacties. "We wisten dat de aangekondigde verhoging van de btw op boeken naar 21 procent leeft onder lezers, maar dit overtreft onze verwachtingen. En dat terwijl de echte campagne met posters, boekenleggers, flyers en krantenadvertenties zelfs nog moet beginnen."

Onder anderen Adriaan van Dis, Heleen van Royen, Paul de Leeuw, Kluun en Saskia Noort hebben de petitie ondertekend. De actie is opgezet door Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), de Groep Algemene Uitgevers (GAU) en de Koninklijke Boekverkopersbond (KBb).

waardeloosidee_boekenpetitie1600x1200

Volgens critici maakt een forse prijsverhoging boeken minder toegankelijk en zal deze ten koste gaan van de leesvaardigheid. De petitie gaat naar verwachting op 12 juni naar de Tweede Kamer.

Wat vind jij van deze btw-verhoging? Deel je mening op X:

Kunst- en cultuursector ook in actie

Ook de kunst- en cultuursector komt in actie tegen de aangekondigde btw-verhoging op culturele goederen en diensten. Dat heeft belangenorganisatie Kunsten '92 laten weten aan het ANP. De campagne gaat volgende week live. Aan de vorm daarvan wordt op dit moment hard gewerkt, aldus de organisatie.

Kunsten '92 benadrukt dat de hele sector in deze actie samen optrekt, met onder meer de Museumvereniging, De Creatieve Coalitie, de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK) en de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties VSCD.

In het hoofdlijnenakkoord van de partijen PVV, VVD, BBB en NSC staat dat het lage btw-tarief van 9 procent voor culturele goederen en diensten vanaf 2026 wordt afgeschaft. De btw gaat dan naar 21 procent. Het lage btw-tarief voor dagrecreatie en bioscopen blijft behouden. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!