Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Pesticiden bedreigend voor bijen

28-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bij-930x520
Pesticiden vormen inderdaad een bedreiging voor bijen. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid EFSA heeft vastgesteld dat drie zogeheten neonicotinoïden erg risicovol zijn voor hommels, wilde en honingbijen.

Eerder voorstel

Het gebruik van de drie veelgebruikte middelen in de landbouw is in 2013 al aan banden gelegd. De Europese Commissie stelde vorig jaar voor de chemicaliën te verbieden, behalve in kassen. De EU-lidstaten zouden hier in december over stemmen maar dat werd uitgesteld naar eind maart, mede om de EFSA-studie af te wachten.

Totaalverbod drie stoffen

Greenpeace maant de lidstaten over te gaan tot een verbod om een ,,rampzalige daling van de bijenpopulatie te voorkomen’’. ,,Het bewijs is overweldigend dat bijen en de gewassen en planten die ze bestuiven risico lopen door de neonicotinoïden.’’
De Nederlandse Bijenstichting riep landbouwminister Carola Schouten onlangs al op tot een totaalverbod voor de drie stoffen clothianidin, imidacloprid en thiamethoxam. ,,Het is code rood voor de 360 soorten wilde bijen die in Nederland leven.’’ ANP

Meer over:

bijen, pesticiden
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!