Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Persoonsgegevens bij politie nog steeds niet goed beschermd'

21-12-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
politie-930x520
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft de Nationale Politie voor de tweede keer hard op de vingers getikt over de gebrekkige beveiliging van gegevens. Politiemedewerkers kunnen nog altijd persoonsgegevens gebruiken of inzien terwijl zij daar helemaal niet toe bevoegd zijn.

'Dwangsom betalen'

De Nationale Politie moet het probleem uiterlijk 4 februari goed hebben opgelost, anders moet zij een dwangsom betalen. Deze bedraagt 50.000 euro voor de eerste twee weken en kan als de overtreding voortduurt oplopen tot een maximum van 320.000 euro.

'Nog steeds niet opgelost'

De problemen zitten in het systeem waarmee inkomende en uitgaande personen en goederen in het Schengengebied worden gecontroleerd. Begin dit jaar heeft de politie al een dwangsom van 40.000 euro betaald voor overtredingen in hetzelfde systeem. Hoewel er sinds de vorige berisping wel enige verbeteringen zijn doorgevoerd, vindt de AP dat niet voldoende. ,,Wij vinden het kwalijk dat de Nationale Politie na de eerste last onder dwangsom nog steeds niet voldoende maatregelen heeft getroffen. Politiegegevens moeten gewoon goed beschermd zijn", zegt AP-voorzitter Aleid Wolfsen.
De Nationale Politie heeft twaalf weken de tijd om eventueel in verweer te gaan. Volgens de AP is dat al gebeurd. ,,Uiteraard neemt de politie maatregelen om tegemoet te komen aan de laatste bezwaren van de AP en is zij daarover met haar in overleg", liet de politie weten. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!