Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 26 september om 19:05npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Persoonlijke foto's vaak ongewenst op internet'

28 jan 2016
  •  
leestijd 2 minuten
930x520_selfie
Ruim vier op de tien Nederlanders (43%) staan weleens online op een foto die ze liever niet op internet hadden gezien. Daarentegen vraagt een kwart nooit toestemming aan anderen om de foto te plaatsen. In Nederland is 2% weleens slachtoffer geweest van identiteitsfraude middels een foto. Zes op de tien houden er rekening mee dat dit kan gebeuren. Dit blijkt uit marktonderzoek van onderzoeksbureau Multiscope onder 1.010 Nederlanders.
Ongewenst online
Vier op de tien Nederlanders staan weleens ongewenst op een foto op internet. De helft doet er echter vervolgens niets mee. De andere helft vraagt aan degene die het geplaatst heeft de foto te verwijderen. In bijna negen van de tien gevallen ging het om een foto op Facebook. Zes op de tien Nederlanders houden rekening met het feit dat dit kan gebeuren. Ze proberen dit te voorkomen door middel van het ontwijken van fotomomenten of het aanzetten van een tijdlijncontrole op Facebook. "Ik stond op een foto op Facebook waar ik in aangeschoten toestand op stond”.
Plaatsen van foto's heel normaal
Driekwart van Nederland plaatst weleens een foto op internet. 44% plaatst ook weleens een foto van kinderen online. Een kwart vraagt echter nooit van tevoren toestemming om de foto te plaatsen als iemand anders op de foto staat. Zes op de tien mensen denken dat het niet is toegestaan om zonder toestemming een foto te maken in een openbare ruimte waar andere mensen op staan. Dit mag echter in veel gevallen wel.
Gevolgen niet altijd bekend
Een kwart van Nederland houdt nooit rekening met eventuele misbruik bij het plaatsen van een foto op internet of social media. Toch gebeurt het wel, want 2% is weleens slachtoffer geweest van identiteitsfraude. Bijna één op de tien Nederlanders kent wel iemand in zijn of haar omgeving wiens foto is misbruikt.

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!