Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Per direct ophokplicht kippen wegens vogelgriep

23-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
167 keer bekeken
  •  
kip930x520

Vanaf 23 oktober 2020 om 00:00 moeten commerciële pluimveehouders met minstens 250 kippen in heel Nederland hun kippen voorlopig binnenhouden, meldt het ministerie van Landbouw. In Kockengen (Utrecht) is hoogpathogene* vogelgriep (variant H5N8) aangetroffen bij wilde knobbelzwanen.

*Hoogpathogeen houdt in dat het griepvirus tot ernstige ziekte of overlijden van vogels kan leiden.

Ophokplicht pluimvee

Hoe lang de ophokplicht voor pluimvee gaat gelden, is nog niet duidelijk. Op dit moment bekijkt het ministerie van Landbouw de situatie en laat het zich door experts adviseren. Volgens experts is "het risico op een introductie op een pluimveebedrijf nu hoog." Met name vrije-uitloop en biologische pluimveebedrijven zijn vatbaar voor de vogelgriep. Daarom roept minister Carola Schouten (Landbouw) mensen op om melding te maken bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) als ze een dode vogel hebben gevonden. Hoe je zo'n melding maakt, zie je op de website van de autoriteit.


Verspreiding vogelgriep

De griep is hoogstwaarschijnlijk door trekvogels van Rusland naar Nederland gebracht. Het kan zich verspreiden onder wilde watervogels. Die leven vooral in deze periode van het jaar in groepen. Er zijn tot nu toe nog geen aanwijzingen dat het virus ook op mensen overgebracht kan worden, maar dit is niet volledig uit te sluiten.

Vervolgstappen

Het ligt aan hoe de situatie zich in Nederland ontwikkelt wanneer de kippen weer naar buiten mogen. Het is mogelijk dat de maatregelen echter strengen zullen worden voor kippenboeren, wanneer de griep zich verder ontwikkelt in Nederland, en dat er dan ook regels komen voor mensen die siervogels of pluimvee als hobby houden. Eerder dit jaar kondigde Schouten al voor 2,5 maand een ophokplicht aan wegens een uitbraak van de vogelgriep.

Economische gevolgen

Duurt de maatregel langer dan zestien weken? Dan heeft dat volgens de NOS economische gevolgen voor producten van vrije-uitloopeieren. Een ei valt namelijk pas in deze categorie als een kip niet langer dan zestien aaneengesloten weken binnen hebben gezeten. Zitten kippen langer binnen? Dan gaat de categorie vrije-uitloop niet meer op, maar vallen de eieren onder scharreleieren. Hiervoor krijgen producenten minder betaald.
Bron: ANP, NOS
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!