Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Per dag gemiddeld 30 meldingen van datalekken

28-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
cyber beveiliging 930x520
Steeds meer datalekken worden doorgegeven aan de Autoriteit Persoonsgegevens. De privacywaakhond van de overheid kreeg in de eerste negen maanden van het jaar 7436 meldingen dat persoonlijke informatie in verkeerde handen was gekomen. Dat komt neer op ongeveer dertig meldingen per dag, ongeveer twee keer zo veel als in dezelfde maanden in 2016.

Stijging van aantal datalekken onzeker

De Autoriteit weet niet of de stijging van het aantal meldingen ook betekent dat het aantal datalekken zelf is toegenomen. ,,Er zijn ook lekken die niet gemeld worden. Dat is veel ernstiger, maar we weten niet hoeveel dat er zijn. We gaan er meer aandacht aan besteden dat mensen zich echt moeten melden. Het kan niet zo zijn dat organisaties die een lek wel melden een zondebok worden en organisaties die het niet melden ermee wegkomen'', aldus de Autoriteit donderdag na een bericht in Trouw.
De Autoriteit Persoonsgegevens kan bij ernstige lekken een hoge boete opleggen, maar tot nu toe zijn er alleen waarschuwingen gegeven. ,,Een boete is niet het doel, maar een middel. Als het wordt opgelost in het stadium van waarschuwingen, is er geen reden voor boetes'', zegt een woordvoerster.

Aantal meldingen laag

Het aantal gemelde hacks is vrij laag. In 6 procent van de gevallen lekt informatie uit doordat iemand binnendringt in de computersystemen van een bedrijf of organisatie. Meestal gaat het mis wanneer iemand persoonsgegevens per ongeluk naar de verkeerde ontvanger stuurt. De meeste lekken treffen de sectoren gezondheid en welzijn, openbaar bestuur en financiële dienstverlening. De gegevens die naar buiten komen, zijn vooral naam, adres, woonplaats, geslacht, geboortedatum en leeftijd.

Uber

Het belangrijkste lek was bij taxi-app Uber. Hackers maakten vorig jaar de gegevens van 57 miljoen klanten en ongeveer 600.000 chauffeurs wereldwijd buit. Het ging onder meer om namen, e-mailadressen, telefoonnummers en rijbewijsnummers. Onder de gedupeerden waren 174.000 Nederlanders.
Uber betaalde de daders 100.000 dollar om de diefstal stil te houden en de data te vernietigen. Uber zweeg bovendien lang tegen de autoriteiten. De nieuwe topman van het bedrijf bracht de diefstal onlangs pas naar buiten. De Europese privacywaakhonden doen samen onderzoek naar Uber. Over een mogelijke straf kan de Autoriteit Persoonsgegevens nog niets zeggen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!