Kassa

Per 1 juli statiegeld op plastic flesjes: wat betekent dit voor jou?

29-06-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
9826 keer bekeken
  •  
statiegeldlogo 1127
Je hebt ze ongetwijfeld weleens zien liggen in de berm, op het strand of in het bos: kleine plastic frisdrankflesjes. In de strijd tegen zwerfafval wordt op 1 juli een belangrijke stap gezet. Op kleine petflessen zit vanaf donderdag statiegeld, zodat inleveren in plaats van achteloos weggooien wordt gestimuleerd. Wat zijn de gevolgen voor jou als consument?
In 2018 maakte staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat een afspraak met frisdrankmakers en de verpakkingsindustrie. Die konden de (kostbare) invoering van statiegeld voorkomen, mits zij erin zouden slagen om de hoeveelheid plastic flesjes tussen het zwerfafval met 70 tot 90 procent te verminderen.

Die uitdaging werd ruimschoots niet gehaald. Jaarlijks belanden er nog steeds tussen de 50 en 100 miljoen kunststof flesjes bij het zwerfafval. Van Veldhoven kon daarom vorig jaar niet anders dan de komst van het statiegeld aankondigen. De producenten van de petflessen zijn verantwoordelijk voor het nieuwe statiegeldsysteem en dragen hiervan de kosten.

Nieuw: ook op kleine flesjes statiegeld

Vanaf 1 juli zit op kleine plastic flesjes water en frisdrank 15 cent statiegeld. Je betaalt dit bedrag voortaan extra als je een flesje aanschaft. Lever je het weer in? Dan krijg je de 15 cent weer terug. Op petflessen van 1 liter en groter zit al jaren 25 cent statiegeld.

Diverse inleverpunten

De kleine petflesjes kun je op diverse plekken inleveren, zoals bij (grotere) supermarkten, bemande tankstations langs de snelweg en sportclubs. Ook op bemande NS-stations in pretparken, dierentuinen en bioscopen komen inzamelingspunten. Daarnaast kunnen verkopers van frisdrank of water, zoals scholen en bedrijven, er vrijwillig voor kiezen om statiegeldflesjes in te zamelen. Sportverenigingen mogen de opbrengst van het statiegeld gebruiken voor de clubkas.

Waaraan moet je flesje voldoen?

De nieuwe statiegeldflesjes hebben een eigen recycle-logootje met het woord 'statiegeldfles' erop, waaraan je ze kunt herkennen. Verder staat op het etiket een barcode die bij het inleveren kan worden gescand zodat je je geld terugkrijgt. Statiegeld Nederland, organisator van het nieuwe statiegeldsysteem, ziet de flesjes het liefst onbeschadigd terug met de dop erop. Het dopje kan ook weer worden hergebruikt.

Geen statiegeld logo? Geen statiegeld

Heb je nog oude, kleine plastic flesjes liggen zonder het statiegeldetiket? Die komen helaas niet voor statiegeld in aanmerking, omdat je bij aanschaf er geen 15 cent extra voor hebt betaald. Bij de meeste inzamelpunten kun je ze wel inleveren als plastic afval, maar geld krijg je er niet voor. Een andere optie is om de flesjes zonder logo met het plastic PMD-afval mee te geven ter recycling.

Verkoop al op 1 juni gestart

Het kan zijn dat je nu al flesjes in de winkel hebt gezien of hebt gekocht die voor statiegeld in aanmerking komen. Sinds 1 juni van dit jaar geldt een overgangsfase. Producenten mogen al kleine statiegeldflesjes aan de man brengen.
Op Vraag & Beantwoord vroeg FASTLANE300 zich onlangs af waarom ze voor de officiële invoering van statiegeld op petflessen al 15 cent moest betalen aan de kassa. Dat heeft dus te maken met de gefaseerde invoering van de nieuwe statiegeldflesjes. Ga hier na de vraag.

Hoge verwachtingen

Statiegeld Nederland heeft hoge verwachtingen van het statiegeld op de kleine plastic flesjes. Dit stimuleert mensen om de flesjes weer in te leveren is de verwachting. In Scandinavische landen en Duitsland wordt 90 procent teruggebracht sinds daar het statiegeld werd ingevoerd. Ingeleverde kleine plastic flesjes kunnen worden hergebruikt of er kunnen andere kunststof verpakkingen en producten van worden gemaakt.

Statiegeld op blikjes per 31 december 2022

Niet alleen miljoenen plastic flessen worden als zwerfafval gedumpt. Hetzelfde geldt voor blikjes. Per 31 december 2022 komt er daarom óók 15 cent statiegeld op blikjes frisdrank, bier of water.
De industrie kreeg ook hier eerst de kans om zelf het zwerfafval in blikvorm terug te dringen. Maar het doel om 70 tot 90 procent reductie te realiseren, werd met 27 procent bij lange na niet gehaald. Daarop besloot staatssecretaris Stientje van Veldhoven om ook op drankblikjes statiegeld in te voeren.
Dat dit niet tegelijk op 1 juli gebeurt met de kleine plastic flesjes heeft met de voorbereidingstijd te maken. De drankensector en supermarkten krijgen tot eind volgend jaar om hun systemen erop in te richten.

Bronnen: Rijksoverheid, Statiegeld Nederland, Trouw
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

yvette9
yvette923 aug. 2021 - 11:09

Ik heb flesjes waar statiegeld op zit. Nu wil ik ze inleveren, maar dan moet ik weer precies weten waar ze vandaan komen, anders worden ze niet geaccepteerd. :(

2 Reacties
henkie.penkie
henkie.penkie23 aug. 2021 - 13:48

Je kunt de flesjes overal ongesorteerd in leveren dat wil zeggen flesjes die waar ook koopt of die van de lidl of aldie of van albert hein zijn maakt niks meer uit je hoeft ze dus niet apart te houden en inleveren

henkie.penkie
henkie.penkie23 aug. 2021 - 13:51

Alleen flesjes waar het logo van dat het een statiegeldfles is er niet op staat worden niet ingenomen hier heb je ook geen statiegeld voor betaald en kun je thuis bij de platic doen

t.de.jager
t.de.jager23 aug. 2021 - 10:13

Op blikjes ook 25 cent statiegeld zetten.

ftm
ftm7 jul. 2021 - 14:42

Op zich een goed plan, dat statiegeld. Wat men echter vergeet is dat de "plastic soup",,voornamelijk wordt veroorzaakt door ontwikkelingslanden, waar plastic niet gescheiden wordt ingezameld, maar gewoon langs de kant van de weg of in het water wordt gegooid. Men kan zich voor een echt effect op de plastic vervuiling van de oceanen, beter richten op deze landen. Maar ja, dat ligt wel wat gevoelig... Dus gebeurt daar niets.

LexvanRootselaar
LexvanRootselaar30 jun. 2021 - 14:32

Goed dat dit nu eindelijk werkelijkheid wordt. Wel jammer dat de invoering voor blikjes niet gelijk kon lopen met die voor flesjes (anderhalf jaar verschil is wel errug veel !). Nu krijgen we eerst een koopverschuiving van flesjes naar blikjes.

marleenvanh
marleenvanh30 jun. 2021 - 12:12

Wanneer het een beetje meezit dan kan ik zo een euro of wat verdienen. De (toch nog steeds) op straat gegooide flesje oprapen en inleveren. Hoop dat veel mensen (Lees: voornamelijk de jongeren!) te lui zullen zijn om die kleine flesjes terug te brengen. LOL en groetjes.

t.de.jager
t.de.jager30 jun. 2021 - 11:45

Ik gebruik geen kleine plastic drankflessen.

1 Reactie
ftm
ftm7 jul. 2021 - 14:46

Ja, en dus?

tenormin
tenormin30 jun. 2021 - 11:42

Voor mij veranderd er niets. Ik houd helemaal niet van zoete drankjes of drankjes met een smaakje. Niet dat ik aan wielrennen doen maar in de bidon doe ik kraanwater, blijft ook nog redelijk koel.

Engelse drop
Engelse drop30 jun. 2021 - 11:34

Als je nu voor dit achteloos weggooien in de natuur van deze flesjes een boete zet van 99 euro, dan was het probleem al een heel stuk kleiner geweest.

3 Reacties
tenormin
tenormin30 jun. 2021 - 11:46

En wie moet die boete dan geven? Boa's lopen niet achter iedereen aan. Bij de containers liggen ook bergen afvalzakken, er wordt zelden iemand met een prent verrast: de mensen zijn zo slim om naam en adres te verwijderen. Dus alleen een heterdaadje: maar ja: de bekende naald in de hooiberg.

LexvanRootselaar
LexvanRootselaar30 jun. 2021 - 14:33

Boetes helpen alleen als er een hoge "pakkans" is.

Cddaf4db
Cddaf4db23 aug. 2021 - 11:55

Geen 99 euro, maar gelijk 1000 of 2000 euro. De pakkans is inderdaad extreem klein, maar als je gepakt wordt... Ik zag zoiets vergelijkbaar circa 25 jaar geleden in London.

liadegroof
liadegroof30 jun. 2021 - 11:32

Voor mij veranderd er niks ik heb een duurzaam flesje wat ik zelf vul maar ik zie het overal van anderen slingeren dus oppakken en inleveren zou ik zeggen als andere het laten liggen

miennaamishaaz
miennaamishaaz29 jun. 2021 - 18:45

voor blikjes moet de barcode dan wel op de bodem, omdat nu veel mensen de blikjes uit gewoonte platstampen, zodat deze minder ruimte innemen in de plastic zak

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!