Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Per 1 april gaat de accijns op brandstof omlaag: hoeveel scheelt dat?

11-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
482 keer bekeken
  •  
benzine_station-1280_01.jpg

Door de oorlog in Oekraïne zijn de prijzen voor brandstof enorm gestegen. Daarom heeft het kabinet besloten om de accijnzen voor brandstof per 1 april te verlagen. Het kabinet hoopt zo gezinnen, middeninkomens en kleine ondernemers te helpen. Ook het btw-tarief voor energie gaat per 1 juli omlaag. 

De verlaging van de accijnzen zorgt ervoor dat mensen zo’n 17 cent per liter benzine besparen. Ook diesel wordt door de maatregelen iets voordeliger: per liter betalen consumenten aan de pomp zo'n 11 cent minder. 

"Evenwichtig en uitzonderlijk pakket"

Eerder kwam er kritiek op de uitgelekte maatregelen om de accijnzen te verlagen. Zo zou het een dure en een te weinig gerichte stap zijn. Katrien van Gennip, minister van Sociale Zaken, zegt het een "evenwichtig en uitzonderlijk pakket in uitzonderlijke tijden" te vinden. 

Kabinet wilt nu ingrijpen

Het geld dat gebruikt wordt voor de maatregelen komt bovenop de de honderden miljoenen die het kabinet vorig jaar opzijzette voor de hoge gasprijzen. De miljarden komen voor een deel uit de hoge gasopbrengsten en deels uit het reservepotje met Europees geld om klappen op te vangen door het vertrek van de Britten uit de Europese Unie.

Ingrijpen is nu het belangrijkste, vindt het kabinet. De staatsschuld loopt hierdoor niet verder op. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!