Kassa

Pensioenuitkeringen met 25% gestegen in zes maanden

06-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3038 keer bekeken
  •  
pensioen oude man wandelstok

Veel werknemers hebben een pensioenregeling waarbij men zelf met het vrijkomende pensioenkapitaal op pensioendatum een uitkering moet aankopen. Moneywise.nl heeft onderzocht wat de gestegen rente betekent voor het pensioen dat men kan krijgen. Wie nu met pensioen gaat ontvangt nu minimaal 25% meer pensioen voor de rest van zijn leven dan een half jaar geleden.

Wie een pensioenkapitaal heeft opgebouwd op basis van een zogenaamde beschikbare premieregeling moet zelf pensioen aankopen bij een verzekeraar, De hoogte van dat pensioen is afhankelijk van de rentestand van dat moment. Men noemt dat de rekenrente.

Moneywise.nl vergeleek de pensioenuitkeringen voor mensen die in januari 2022 met pensioen gingen en mensen die in juli 2022 met pensioen gaan. En dat levert grote verschillen op. Met hetzelfde gespaarde pensioenkapitaal kan men nu een levenslange uitkering krijgen die minimaal 25% hoger is.

Tienduizenden euro's meer pensioen

Stel dat twee medewerkers in hetzelfde jaar met pensioen gaan en allebei een vrijkomend pensioenkapitaal van € 320.000 hebben. De ene medewerker is net iets ouder en gaat in januari 2022 met pensioen. Zijn levenslange pensioenuitkering bedraagt € 1.056,87 bruto per maand. De iets jongere collega gaat in juli 2022 met pensioen en ontvangt door de gestegen rekenrente  € 1.349,25 per maand. Dat is iedere maand € 292,38 bruto meer. Als beiden nog zo'n 25 jaar leven ontvangt de jongere collega in totaal dus € 87.714 meer pensioen. 

Pensioenshoppen loont

Omdat de rente nog steeds stijgende is, doet iedereen die binnenkort een vrijkomend pensioen heeft er goed aan om pensioenverzekeraars te vergelijken. Veel mensen weten niet dat ze mogen 'shoppen' met hun pensioenkapitaal. Door goed te vergelijken kunnen ze hun pensioen laten uitbetalen bij een andere verzekeraar als die een hogere uitkering biedt. Vergelijken van pensioen is simpel en overstappen naar een andere aanbieder is niet moeilijk. Ook dat kan duizenden euro's extra pensioen opleveren.

Bron: Moneywise.nl

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Beyos
Beyos7 jul. 2022 - 9:05

kijk naar TV-programma Zwarte Zwanen van omroep Max waarin de al 14 jaar gaande pensioenroof aan de kaak wordt gesteld. Maar ook de negatieve rol van DNB en Netspar (gesubsidieerd adviesorgaan van de overheid) komen aan de orde. En ook dat de nieuwe pensioenwet rampzalig uitvalt voor alle pensioendeelnemers. Aanpassing van de huidige Pensioenwet is de beste optie.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!