Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Pensioenoverzicht krijgt optimistisch en pessimistisch scenario

31-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
donatie euro 930x520
Wie pensioen opbouwt krijgt vanaf volgend jaar september meer inzicht in mogelijke toekomstige mee- en tegenvallers. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken heeft daar afspraken over gemaakt met de Pensioenfederatie, het Verbond van Verzekeraars en de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Optimistisch en pessimistisch scenario

Het persoonlijke pensioenoverzicht laat nu nog alleen zien hoeveel mensen uiteindelijk per maand zouden moeten krijgen op basis van AOW en hun eigen pensioenregeling. Daar komen volgend jaar twee mogelijke bedragen bij, op basis van een optimistisch en een pessimistisch scenario voor de economische groei.
,,Ik vind het belangrijk dat mensen een realistischer beeld krijgen van het pensioen dat ze kunnen verwachten en de risico’s die daarmee samenhangen'', zegt Koolmees. ,,Daarom worden de scenario’s toegevoegd. Zo weet je wat je te wachten staat en kun je er rekening mee houden.''
Alle pensioenuitvoerders gaan de nettobedragen op basis van de scenario's op dezelfde manier berekenen, met rekenmethodieken die door de overheid zijn vastgelegd. Het ministerie bekijkt samen met de pensioenkoepels en de AFM hoe de informatie het beste kan worden gepresenteerd, zodat pensioendeelnemers niet in verwarring raken. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!