Pensioeningreep scheelt half miljoen AOW'ers
17-07-2012
• leestijd 2 minuten
Door de verhoging van de AOW-leeftijd wordt de aanwas van het aantal gepensioneerden in Nederland de komende jaren met ongeveer ruim een half miljoen ouderen vertraagd. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekendgemaakt.
Berekening
Het CBS is aan het rekenen geslagen, nadat de Eerste Kamer vorige week had ingestemd met de geleidelijke verhoging van de AOW-leeftijd van 65 jaar naar 67 jaar in 2023 en een koppeling aan de stijgende levensverwachting hierna. Als deze pensioeningreep niet wordt genomen, zou het aantal AOW'ers met ongeveer 1,1 miljoen groeien naar ruim 3,8 miljoen in 2025 ten opzichte van begin dit jaar.
Verdere stijging
Zodra de AOW-leeftijd in 2023 op 67 jaar is aanbeland, stijgt deze volgens het CBS verder door de koppeling aan de toenemende levensverwachting van Nederlanders. Volgens de aangenomen plannen kan de AOW-leeftijd van 67 jaar met maximaal 3 maanden per jaar stijgen. Het CBS gaat op basis van de huidige bevolkingsprognoses er ook vanuit dat de AOW-leeftijd in 2025 uitkomt op 67 jaar en 6 maanden.
Besparingen
De verhoging van de AOW-leeftijd wordt doorgevoerd volgens de afspraken van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie uit het zogenoemde Lenteakkoord. Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) heeft deze plannen uitgewerkt. Volgens berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) moeten deze op de lange termijn ruim 7 miljard euro aan besparingen opleveren. Het CPB gaat er daarbij wel vanuit dat de AOW-leeftijd door de stijgende levensverwachting verder oploopt naar 68 jaar in 2032 en uiteindelijk naar 68,5 jaar in 2040.
ANP