Europese pensioenfondsen nemen ondanks het marktherstel steeds meer afstand van aandelen. In plaats daarvan gaan de institutionele beleggers actiever op zoek naar nieuwe investeringskansen in bijvoorbeeld de opkomende markten. Dat blijkt uit het woensdag gepubliceerde jaarlijkse Europese onderzoek van adviesbureau Mercer onder meer dan duizend pensioenfondsen.
Volgens het onderzoek is er een verdere terugval te verwachten van beleggingen in aandelen. In Nederland hebben pensioenfondsen hun kapitaal nog voor 28 procent in aandelen zitten. Dat zal dit jaar volgens de plannen teruglopen naar 23 procent. In november 2009 nam
Kassa
de herstelplannen van Nederlandse Pensioenfondsen nog onder de loep. Uit het onderzoek bleek dat een aantal grote pensioenfondsen zoals Zorg & Welzijn, PME, ABP en PMT door de crisis grote bedragen hebben verloren.
Ook in andere landen is deze ontwikkeling te zien. Ongeveer 20 procent van de pensioenfondsen in het Verenigd Koninkrijk en 33 procent van de plannen van de overige Europese pensioenfondsen voorzien een afname van beleggingen in buitenlandse aandelen.
Volgens Jelle Koolstra van Mercer Nederland spreiden de pensioenfondsen hun aandelen ook over meerdere regio's om het risico te verminderen. ,,Vervolgens leidt dat tot de vraag hoe met het additionele valutarisico omgegaan dient te worden.''
Uit het onderzoek blijkt dat de fondsen meer in obligaties stappen. Van de Britse pensioenfonden ziet 12 procent een toename in overheidsobligaties, terwijl vorig jaar 6 procent dit juist wilde afstoten. Bij de beleggingen in bedrijfsaandelen is er juist sprake van een tegenovergestelde ontwikkeling.
Maar de goudgerande obligaties waarmee pensioenfondsen zich tegen inflatie beschermen, zijn momenteel behoorlijk prijzig, zegt Koolstra. Beleggingen in ongebruikelijke categorieën zoals grondstoffen en hedgefondsen blijven dan ook onverminderd groot en in veel pensioenplannen is hier zelfs een stijging te zien.
Pensioenfondsen benutten ook steeds meer de groeikansen in opkomende economieën. Zo richt ten minste 16 procent zich op obligaties en andere activa ten koste van aandelen in landen als Brazilië.
Bron: ANP/Kassa