Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Pensioenfondsen rapporteren beter over kosten

09-05-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
euro-biljetten-geld_48.jpg
De pensioenfondsen die eerder dit jaar een tik op de vingers kregen van De Nederlandsche Bank (DNB) omdat zij onvoldoende inzicht gaven in hun beleggingskosten, hebben allemaal alsnog de gevraagde informatie aangeleverd. Dat blijkt uit een nieuwsbrief van de toezichthouder.
Kosten vermogensbeheer
DNB liet in januari weten dat ruim een kwart (28 procent) van de pensioenfondsen onvoldoende inzicht geeft in de kosten van het vermogensbeheer. Het ging met name om kleinere fondsen. Dat zij er in de herkansing alsnog mee voor de draad zijn gekomen, is volgens de centrale bank ,,een positieve ontwikkeling, zeker omdat fondsen voor het eerst in detail over hun vermogensbeheerkosten moesten rapporteren''.
Boetes
Wel ziet DNB, die gedreigd had met boetes als de rapportages weer onvolledig zouden zijn, nog ruimte voor verdere verbetering. De bank vermoedt dat sommige pensioenfondsen nog geen volledig inzicht hebben in de kosten van met name beleggingsfondsen die op hun beurt beleggen in andere fondsen.
Zo worden in sommige gevallen alleen de kosten van die zogenoemde paraplufondsen gerapporteerd, en niet de onderliggende kosten, denkt DNB. De toezichthouder zal daar scherper op letten in zijn beoordeling van de kostenoverzichten die de pensioenfondsen over 2013 indienen.
'Zicht hebben op kosten'
DNB verwacht niet dat pensioenfonden hun kosten zo laag mogelijk houden, maar vindt het belangrijk dat zij zicht hebben op de kosten van de verschillende beleggingen. Dat is nodig om een afweging te kunnen maken tussen rendement, risico, complexiteit en kosten van beleggingsproducten, aldus de toezichthouder. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!