Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Pensioenfondsen bevriezen pensioenen

31-03-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4408103.jpg
De pensioenfondsen Zorg en Welzijn en PME bevriezen de komende jaren de pensioenen van hun deelnemers. Ze verwachten tot 2014 nodig te hebben om de dekkingsgraad weer op het minimaal vereiste niveau van 105 procent te brengen. Dat is maandag bekendgemaakt.
Bij beide pensioenfondsen is de maatregel opgenomen in een herstelplan, dat nu bekeken wordt door toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). Bij Zorg en Welzijn worden pensioenen drie jaar bevroren, bij PME vijf. Beide fondsen hebben momenteel een dekkingsgraad van 90 procent.
Zorg en Welzijn is verantwoordelijk voor het pensioenbeleid van ruim 2 miljoen (oud-)werknemers in de zorgsector. PME beheert de pensioenen van ongeveer 640.000 (oud-)werknemers in de metaalektro.
De nieuwsdienst van de NOS meldde maandag dat het ambtenarenpensioenfonds ABP de pensioenpremies gaat verhogen als de beurzen niet snel aantrekken. Een premieverhoging zou leiden tot een nieuwe tegenvaller voor de overheid. Die zou 600 miljoen euro extra moeten ophoesten. RTL Nieuws meldde maandagavond dat het gaat om een verhoging van de pensoenpremies met 3 procent in 2009 en 2010.
Een woordvoerder van het ABP wilde de maatregel niet bevestigen en ,,niet op de zaken vooruitlopen''. Op dinsdag maakt ABP zijn herstelplan bekend. ABP is het grootste pensioenfonds van Nederland met 2,7 miljoen deelnemers.
PME gaat gedurende de herstelperiode de maximum pensioenpremie heffen. Op die manier verdeelt het fonds naar eigen zeggen de lasten die gepaard gaan met het herstel over zowel werkgevers, werknemers en gepensioneerden.
Zorg en Welzijn had eind vorig jaar al laten weten de pensioenen in 2009 niet te indexeren ofwel te bevriezen. Het fonds gaat er nu vanuit dat het niet laten meegroeien van de pensioenen met de gemiddelde loongroei in de zorgsector de komende drie jaar nodig is voor financieel herstel. Pensioenfondsen zijn in zwaar weer gekomen doordat belegd geld op de beurzen flink in waarde is gedaald door de wereldwijde problemen op de financiële markten. Ook hebben ze last van de lage rente, omdat daardoor pensioenverplichtingen stijgen.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!