Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Pensioenfonds PME stopt met beleggen in kolen

19-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kolen.jpg
Het pensioenfonds voor de grootmetaal PME is gestopt met beleggen in kolen. Dat zegt bestuursvoorzitter Eric Uijen in Trouw.
Alle belangen in producenten van kolen, ter waarde van 6,3 miljoen euro, zijn verkocht. PME, met een totaal aandelenpakket van 17 miljard euro, is volgens de krant het eerste grote pensioenfonds dat ‘kolenvrij’ is.
Klimaatdoelen
,,Iedereen zal moeten bijdragen aan het halen van afgesproken klimaatdoelen”, aldus Uijen over de stap van het Pensioenfonds voor de Metalektro. ,,Financiële instellingen hebben een rol om de overgang naar schone energie te bevorderen. Wij beleggen niet voor vandaag of morgen, maar voor overmorgen. Ook dan moet de aarde nog leefbaar zijn.”
Schone alternatieven
PME heeft de beslissing genomen omdat de deelnemers - werkenden en gepensioneerden - en de aangesloten werkgevers daarom vroegen. In de metaalindustrie worden echter nog wel veel fossiele brandstoffen gebruikt. ,,Toch is de overtuiging dat we ook in deze industrie af moeten van vervuilende brandstoffen”, stelt Uijen. ,,Er zijn schone alternatieven. Bij ons zijn bovendien vele verschillende bedrijven aangesloten, van scheepswerven tot high tech als ASML en Siemens, dat veel produceert voor windenergie.” ANP

Meer over:

pensioenfonds, kolen, pme
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!