Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Pensioenfonds Levensmiddelen wil korting op pensioenen afwenden

03-03-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
189 keer bekeken
  •  
supermarkt karretje 1127
Het pensioenfonds Levensmiddelen (BPFL) wil een korting op pensioenen voorkomen. Het fonds stond er in december erg slecht voor met een dekkingsgraad van 87 procent. Fondsbestuurder Daan Muusers hoopt dat de overheid nog met de hand over het hart strijkt, zegt hij in gesprek met het AD.
Het fonds, waarbij de supermarktmedewerkers zijn aangesloten, stond er eind vorig jaar eigenlijk te slecht voor om de pensioenen te kunnen handhaven. "Het gaat om mensen die het afgelopen jaar alles op alles hebben gezet om de levensmiddelenzaken open te houden", stelt hij in de krant. "Dan is het extra zuur dat zij als dank een korting op hun pensioen krijgen."
Korten van de pensioenen is nodig met een dekkingsraad van ruim 87 procent. Dat betekent dat het fonds voor elke euro aan toekomstige pensioenverplichtingen slecht zo'n 87 cent in kas had. De graadmeter eindigde daarmee onder de door de overheid verlaagde minimumgrens van 90 procent.

'Meetmoment naar nu'

"Twee maanden verder zitten we op ruim 92 procent", benadrukt Muusers aan het AD. Als de overheid dus naar de huidige situatie zou kijken, dan zou korten niet hoeven. "Wij willen het meetmoment veranderen van eind december naar nu."

Muusers zit namens vakbond FNV in het bestuur van het pensioenfonds, waarbij honderdduizenden werknemers en gepensioneerden zijn aangesloten. Volgens de krant schaart PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk zich achter de oproep.
Eerder maakten de grootste pensioenfondsen in Nederland, waaronder ambtenarenfonds ABP en zorgfonds PFZW, bekend dat ze nu niet hoeven te korten. Hun financiële positie was eind vorig jaar voldoende verbeterd. Maar enkele fondsen zijn waarschijnlijk wel gedwongen om de pensioenen te verlagen. Definitieve gegevens hierover zijn nog niet naar buiten gebracht, maar een inventarisatie door NRC wees eerder al uit dat meerdere middelgrote en kleine fondsen er eind vorig jaar te slecht voorstonden om de pensioenen te handhaven. Bron: ANP / AD
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!