Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Pensioenfonds ABP stopt met beleggen in olie en gas

26-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
77 keer bekeken
  •  
geld euro dollar aarde beleggen 1127

Pensioenfonds ABP stopt met beleggen in olie- en gasbedrijven. Het grootste pensioenfonds van Nederland ziet diverse verontrustende klimaatrapporten als aanleiding hiervoor.

ABP geeft aan de beleggingen die het nog heeft in de olie- en gassector en de kolenbranche stapsgewijs te verkopen. Het merendeel hiervan zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2023 verkocht zijn. Het gaat om een belegd vermogen van in totaal ruim 15 miljard euro. Dat is bijna 3 procent van het totaal belegd vermogen van het ambtenarenpensioenfonds. Het fonds gaat ervan uit dat dit besluit op de lange termijn geen negatief effect zal hebben voor het rendement van zijn pensioenbeleggingen.

Ook andere fondsen stappen uit fossiel

Pensioenfonds ABP is niet het enige fonds dat afscheid neemt van alle beleggingen in de fossiele industrie. Recent kozen metaalfonds PME en het Pensioenfonds Horeca & Catering als eerste grotere Nederlandse fondsen al voor zo'n fossiele beleggingsstop. Andere grote partijen, bijvoorbeeld zorgfonds PFZW, kiezen er bewust voor om nog wel te blijven investeren in "verduurzamende" olie- en gasbedrijven als Shell.

Andere visie PFZW en metaalfonds PMT

Maar PFZW en ook metaalfonds PMT kijken anders tegen de kwestie aan, benadrukten ze onlangs. Zij vinden het belangrijk om te blijven investeren in olie- en gasbedrijven omdat ze dan als aandeelhouder invloed kunnen blijven uitoefenen.

Dat neemt niet weg dat sommige beleggingen ook PFZW te ver gaan. Het op een na grootste fonds van Nederland besloot eerder al om niet meer te beleggen in controversiële wapens, tabaksproducten, kolen en olie gewonnen uit teerzand. 

Nog veel geïnvesteerd in fossiele energie

Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen steken nog altijd veel meer geld in fossiele energie dan in duurzame energie. Dit ondanks zorgen over de impact van de uitstoot van broeikasgassen op het klimaat. Dat melden Oxfam Novib en Milieudefensie op basis van de Eerlijke Geldwijzer.

Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen hadden volgens het rapport eind vorig jaar 88 procent van hun beleggingen in de energiesector in kolen, olie en gas zitten. Het gaat dan om ruim 34 miljard euro. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!