Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Pensioenfonds ABP staakt investeringen in 'fout' palmoliebedrijf

25-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ABP logo pensioenfonds 930
Pensioenfonds ABP heeft zijn investeringen in het Zuid-Koreaanse Posco Daewoo gestaakt. Dit controversiële bedrijf is eigenaar van PT Bio Inti Agrindo (PT BIA) dat de afgelopen jaren 27.000 hectare aan ongerept regenwoud op het Indonesische Papoea vernietigde voor de aanleg van een gigantische palmolieplantage.
In de uitzending van 5 mei jongstleden liet Kassa zien hoe het grootste pensioenfonds in Nederland, waarbij alle werknemers bij overheid en onderwijs zijn aangesloten, investeert in de omstreden palmolieplantage in Papoea. In een verklaring meldt ABP nu "alle bedrijven waarin het investeert langs een strenge meetlat te leggen". "Posco Daewoo voldoet nu niet aan onze eisen en daarom hebben we besloten het nu niet in onze beleggingsportefeuille op te nemen."

'Goede eerste stap'

Rolf Schipper, campagneleider Bossen bij Milieudefensie, reageert verheugt: "ABP zet eindelijk een eerste, goede stap. Nederlanders willen niet dat hun pensioencenten worden gebruikt voor vernietiging van het regenwoud. Door daar gehoor aan te geven, laat ABP zien dat banken en pensioenfondsen in staat zijn foute palmoliebedrijven de deur te wijzen." De aandelen in Posco Daewoo, met een waarde van circa 300.000 euro, zijn verkocht. BP houdt zijn investeringen in Posco (moederbedrijf van Posco Daewoo) wel aan, meldt Milieudefensie.

'Stop alle investeringen in palmolie'

De huidige stap van ABP is volgens Milieudefensie vooral symbolisch. "ABP haalt maar zo'n 300.000 euro weg bij Posco Daewoo. Haar veel grotere investering van 157 miljoen euro in moederbedrijf Posco laat ze ongemoeid". Volgens Rolf Schipper heeft ABP nog veel te verbeteren. "Het pensioenfonds investeert nog altijd in bedrijven in de palmoliesector die zich schuldig maken aan landroof, ontbossing en mensenrechtenschendingen. Als ABP werkelijk duurzaam investeert, zoals ze beweert, dan trekt ze haar geldt terug uit de hele industriële palmoliesector."

Schijtlijster trofee

ABP kreeg onlangs van kijkers van Kassa de Schijtlijster Trofee toebedeeld. Het pensioenfonds kon 'door schoolvakanties' niet reageren in de studio op de uitzending over de investeringen in Posco Daewoo.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!