Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Pensioenfonds ABP komt met schaderegeling vanwege pensioennabetaling

4 dec 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
384 keer bekeken
  •  
abp vroegpensioen 1127

ABP-gepensioneerden ontvingen jarenlang te weinig pensioen, zonder dat ze dit wisten. Vanwege dit debacle komt pensioenfonds ABP nu met een unieke schaderegeling. 7.500 gepensioneerden krijgen binnenkort een schadevergoedingsvoorstel. Dat meldt het tv-programma Meldpunt van Omroep MAX.

MAX Ombudsman Rogier de Haan toonde vorig jaar aan dat ABP-gepensioneerden jarenlang een te laag pensioen kregen. Het pensioenfonds trok daarom bijna 200 miljoen euro uit voor ongeveer 15.000 gepensioneerden. De gepensioneerden raakten echter hun huur- en zorgtoeslag kwijt door de forse nabetalingen, met als gevolg dat ze te maken kregen met enorme belastingaanslagen. Van de nabetaling bleef vaak minder pensioen over dan wanneer ABP de aanvulling op tijd zou hebben uitbetaald.

Duizenden ABP-gepensioneerden

Als de eerste lichting gepensioneerden een schaderegeling hebben getroffen, kunnen nog eens duizenden ABP-gepensioneerden zo'n voorstel tegemoet zien. Het is volgens Meldpunt het eerste pensioenfonds dat een gemaakte fout op deze manier rechtzet.

Rekenmethode

Gedupeerden die een nabetaling hebben ontvangen, hoeven zelf niets te doen. Ze ontvangen vanzelf een brief waarin staat of ze volgens de rekenmethode van ABP schade lijden door de nabetaling. Er hoeft geen inkomstenbelasting te betalen en het heeft geen invloed op toeslagen, omdat het om een netto schadevergoeding gaat. Hoe de afhandeling precies gaat, is te lezen op deze pagina van Meldpunt.

Bron: Meldpunt/ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar