Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Pensioenfederatie vreest premieverhoging

06-12-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
600x275_euro_17.jpg
Als de Eerste Kamer niet nog dit jaar de nieuwe pensioenspelregels goedkeurt, zullen pensioenfondsen in nood hun premie volgend jaar moeten verhogen. Daarvoor waarschuwt de Pensioenfederatie, de koepelorganisatie van de fondsen. Ze voorziet ,,dramatische gevolgen''. De fondsen hebben hun premies voor volgend jaar al vastgesteld. Volgens de Pensioenfederatie is het ,,ondoenlijk'' om ze weer te veranderen, zo schrijft ze op haar website.
Financiële problemen
De nieuwe pensioenregels moeten ervoor zorgen dat de fondsen niet weer in financiële problemen komen. Ze moeten hogere buffers aanhouden. Om de pensioenfondsen de kans te geven zich op de nieuwe situatie voor te bereiden, hoeven ze in 2015 hun premies niet te verhogen. Maar dat laatste geldt alleen als de nieuwe regels ook per 1 januari in werking treden.Of dat gebeurt, is onzeker. De Eerste Kamer moet het wetsvoorstel van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) nog behandelen. Of dat lukt, is de vraag. De Senaat heeft het debat nog niet ingepland.
Bezwaren
Bij nogal wat Senatoren, onder meer bij regeringspartij VVD, leven bezwaren tegen het plan, dat eerder in de Tweede Kamer met ruime steun werd aangenomen. De vrees bestaat dat pensioenfondsen door de strenge nieuwe regels hun pensioenen straks niet meer aan het prijspeil kunnen aanpassen.
Kritiek
Ook de Pensioenfederatie heeft op onderdelen felle kritiek. Niettemin roept ze de Eerste Kamer op het wetsvoorstel nu te behandelen. Ze hoopt dat er dan op onderdelen nog veranderingen mogelijk zijn, als stelt ze vast dat Klijnsma ,,nog op geen enkele wijze beweegt’’.
Regels
De Pensioenfederatie zou er geen moeite mee hebben als de nieuwe regels op 1 februari van kracht worden in plaats van op 1 januari. Voorwaarde is wel dat de premies voor 2015 dan niet meer aangepast hoeven te worden.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!