Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Pensioenen volgend jaar omhoog, verwachten pensioenfondsen

20-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6759 keer bekeken
  •  
pensioenen 1127

Grote pensioenfondsen als ABP en PMT verwachten de pensioenen volgend jaar opnieuw te verhogen, zeggen ze in hun kwartaalberichten. Dat zou voor hen de tweede pensioenverhoging in korte tijd zijn, nadat gepensioneerden er jarenlang niks bijkregen. De huidige rentestand maakt het mogelijk om de pensioenen te verhogen en gepensioneerden (deels) te compenseren voor de hoge inflatie.

Een paar maanden terug waarschuwden enkele grote fondsen nog dat het onzeker was of de pensioenen in 2023 weer omhoog konden. Maar de twijfel lijkt inmiddels zo goed als verdwenen. Door het oplopen van de rente is de beleidsdekkingsgraad, de graadmeter die de financiële gezondheid van de fondsen meet, verder opgelopen.

"Het ligt, gezien onze financiële positie, in de lijn der verwachting dat we de pensioenen in 2023 kunnen verhogen", zegt bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen van ambtenarenfonds ABP.

Verhoging pensioenen kan door rentestand, situatie op financiële markt echter slecht

Dat het beter gaat is vooral te danken aan de rentestand, want daardoor hoeven de fondsen volgens de regels nu minder geld in kas te houden voor het uitkeren van de pensioenen in de komende jaren. Tegelijk gaat het dit jaar op de financiële markten wel bijzonder slecht. Op hun beleggingen lijden de fondsen juist grote verliezen.

Nog niet duidelijk hoeveel de pensioenen omhoog kunnen

Hoeveel de pensioenen precies omhoog kunnen, is volgens Van Wijnen meer dan een simpele rekensom. "Als we meer pensioen gaan uitbetalen, moeten we er ook voor zorgen dat er voldoende in de gezamenlijke pot over blijft voor jongeren die nog lang niet aan pensioen toe zijn. Daarnaast leven we in een onrustige tijd, waarin de financiële markten het slecht doen en we vermogen verliezen."

Door inflatie grote noodzaak om pensioenen te verhogen

De wil om de pensioenen zo veel als verantwoord te verhogen, lijkt er wel te zijn. "We moeten nu doen wat we kunnen. De inflatie van meer dan 14 procent is ongekend hoog en heeft grote impact op de huishoudboekjes van onze gepensioneerden", stelt werknemersvoorzitter Jos Brocken van metaalfonds PMT. 

Ook bestuursvoorzitter Joanne Kellermann van zorgfonds PFZW wijst erop dat mensen te maken hebben met een hoge energierekening en stijgende prijzen van de boodschappen.

Bij PME, het fonds voor de metalektro (metaal- en elektrotechnische industrie en installatie), klinkt eenzelfde geluid. Maar volgens Eric Uijen, voorzitter van het uitvoerend bestuur, is het ook belangrijk realistisch te blijven. "Een verhoging gelijk aan de inflatie is helaas voor PME niet weggelegd. Dat er meer in het vat zit dan in juli durf ik wel te beloven."

Besturen van fondsen buigen zich in november over mogelijke verhoging

Eind juni en begin juli kondigden de grote fondsen voor het eerst in jaren weer pensioenverhogingen aan. Dat ze halverwege dit jaar al zo'n stap konden melden kwam doordat de overheid de regels wat had aangepast vooruitlopend op het nieuwe pensioenstelsel. Volgende maand buigen de besturen van de fondsen zich over de mogelijke verhoging van volgend jaar. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

RobertHW
RobertHW28 okt. 2022 - 12:01

MEI 2022: ABP keert bijna 3 miljard euro aan externe adviseurs uit. De bestuuursvoorzitter verdedigt dit met het volgende argument: Rond private equity hangt altijd een bepaalde geur", beaamt Van Wijnen. "Tegenover de 2,8 miljard euro aan bonussen - ABP spreekt van prestatiebeloningen - staat 14 miljard euro aan rendement. "Dat komt neer op 4.500 euro extra per deelnemer." De kosten per deelnemer zijn zo'n 1.100 euro. " Okt. 2022: ABP laat weten een slorige 25 miljard aan verlies op beleggingen geleden te hebben. Ben heel benieuwd hoe de ongetwijfeld even hoge kosten voor die externe adviseurs nu verdedigd gaan worden......

ricardomyto
ricardomyto21 okt. 2022 - 14:58

Waarom wachten . De inflatie gaat harder . Elke dag wordt alles duurder . Ik heb vorig jaar een eerste verhoging gehad .0.9 % Geef de gepensioneerden Voor de kerstdagen 2000 euro .netto belasting vrij En zoals ik lees wat voor mij zeer onbegrijpelijk is .de jongeren moeten later ook iets hebben .. Toen ik mijn pensioen ging opbouwen 40 jaar lang betaalde ik mee voor ouders en ouderen . Nooit een woord over gesproken dat wij voor hun betaalden ..ook toen verdiende je 40 gulden per week .je ziekenfonds alles en overal deed je mee te betalen Je had nog supletiefonds betalen. Voor het groene kruis . Je werkte 40 50 uur . De jeugd en jongere generatie werken 25 uur of 30 uur .en dan de volle mep pensioen uit mijn betaalde inleg in de pot

1 Reactie
Meindo
Meindo21 okt. 2022 - 15:41

Ricardomyto. Helemaal met jou eens. En dan zijn het vaak ook nog tweeverdieners tegenwoordig dus die krijgen ze eigenlijk een dubbel pensioen.

W3il
W3il21 okt. 2022 - 11:03

Vele pensioengerechtigden lopen al vele jaren achter in de hoogte van de uitkeringen.Hoog tijd dat de politici hier aandacht aan geven en onmiddellijk uitvoering geven aan die grote achterstalligheid. Wie heeft de bereidheid om zich in te zetten om de pensioenen recht te trekken. Mobiliseer je kinderen om een juiste politieke keuze te maken bij de verkiezingen.

1 Reactie
scheffers
scheffers21 okt. 2022 - 11:34

De partijen, die zich momenteel daar voor inzetten zijn de SP, PVV en in de eerste kamer de 50 plus partij

scheffers
scheffers21 okt. 2022 - 10:53

Door de invoering van de rekenrente in 2007 worden de huidige en toekomstige gepensioneerden m.i. al 25 jaar tekort gedaan zo niet bestolen, terwijl hele partijen beleggingsadviseurs er stinkend rijk van worden. Dat geldt straks ook voor het nieuwe pensioenstelsel.

Tonus
Tonus21 okt. 2022 - 9:51

Mijn pensioenfonds dient eerst en vooral de achterstanden in te lopen,dat betekent dat eerst de pensioenen op de rails gebracht moeten worden. 11 Jaar geen verhoging gehad, derhalve eerst die11 jaar inhalen conform de indexeringen. Dat betekent ca 35% verhogen. Zie voorwaarden en pensioenregels.

2 Reacties
Meindo
Meindo21 okt. 2022 - 9:55

Helemaal met je eens, Tonus. Ik heb 14 jaar geen indexatie gehad en wel een paar keer ingeleverd. Het wordt hoog tijd om dat helemaal recht te trekken.

JannyBoe
JannyBoe22 okt. 2022 - 8:35

Zo heeft iedere generatie wel wat te melden. Mijn pensioen en AOW is bijvoorbeeld ruim twee jaar verder weg dan ooit beloofd. Gaan we dat ook rechttrekken tegenover alle huidige AOW'ers van 65 jaar? En in de jaren 80 vele jaren geen loonsverhogingen gehad vanwege een crisis. Sowieso geen VUT of prepensioen meer waar huidige pensioenontvangers van konden profiteren. Gaan we dat allemaal ook rechttrekken? Ik zou zeggen, niet klagen, doe ik ook niet. Doorgaan met leven en maak er wat van.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!