Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Pensioenakkoord lijkt nabij

08-06-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
pensioen_44.jpg
Een akkoord over een hogere pensioenleeftijd, de hoogte van de AOW-uitkering en (on)zekerheden over het aanvullend pensioen lijkt nabij. De hoop is dat eind deze week vakbonden, werkgevers en het kabinet hierover hun langverwachte akkoord kunnen sluiten.
Dat hebben ingewijden dinsdag gemeld. Het plan is dat de pensioenleeftijd in 2020 stijgt van 65 naar 66 jaar en in 2025 naar 67 jaar. De AOW-uitkering zal extra stijgen door koppeling aan de loonontwikkeling. Er wordt gedacht aan een stijging van 0,6 procent tot 2028. Maar als mensen toch op hun 65e stoppen met werken, krijgen ze een korting van 6,5 procent. De hogere AOW-uitkering is belangrijk voor de vakbeweging om meer onzekerheden bij het sparen voor aanvullend pensioen te accepteren. De maatregelen moeten gevolgen van de vergrijzing en schommelingen op financiële markten beter opvangen. De vakcentrale FNV laat weten dat er nog allerlei gesprekken plaatsvinden en dat er nog wat punten op tafel liggen. Er ligt nog geen akkoord, maar de onderhandelingen zitten wel in de slotfase. Of ze deze week worden afgerond, kon de FNV niet zeggen. Het kan ook nog wel langer duren. Volgens werkgeversorganisatie VNO-NCW is er formeel nog geen akkoord. ,,We zien het licht aan het einde van de tunnel, maar er liggen nog hobbels op de weg'', liet een woordvoerder weten.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!