Kassa

Pensioen wordt in 2022 nog duurder

14-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
7577 keer bekeken
  •  
pensioengeld 1127

In 2022 stijgt de pensioenpremie voor miljoenen werknemers en werkgevers nog meer. Dat blijkt uit onderzoek van het Financieele Dagblad en Pensioenpro. Vorig jaar waren er al ongekende stijgingen.

Er is in het onderzoek gekeken naar de premies van bedrijfstakpensioenfondsen, waar meer dan vijf miljoen werknemers pensioen opbouwen. Voor 1,8 miljoen werkenden gaat de pensioenpremie dit jaar omhoog en dat voelen werknemers direct in de portemonnee. Ook werkgevers gaan het voelen, die doorgaans twee derde van de premie betalen. Daardoor is er wel een kans dat het ten koste gaat van de ruimte om lonen te laten stijgen.

Arbeidsvoorwaarde

De pensioepremie is op het loon na de belangrijkste en duurste arbeidsvoorwaarde. De premies zijn de afgelopen jaren naar recordhoogtes gestegen vanwege een dalen rente, lagere verwachte rendementen en de belofte van een 'zeker' pensioen.

Bron: FD/ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

schuw03
schuw0315 jan. 2022 - 13:12

In 1985 een eenmalige inhouding op het salaris gehad. Bleek structureel te zijn. In 2008 met pensioen gegaan. Eerst nog een grabbel in de pot van het ABP door de overheid. Dus ook sinds 2008 geen indexatie op het pensioen van het ABP. Geven wel miljoenen uit aan bonussen maar een indexatie kan helaas niet omdat ze onder de norm zitten. De pot loopt over van het geld. Er wordt weer geindexeerd wanneer de heren politici met pensioen gaan want dan zit er ineens een hoop geld in de pot en doet men een voorstel om de pensioenen te verhogen.

agapon1951
agapon195114 jan. 2022 - 14:31

In 1967 te werk gesteld bij defensie - toezegging waardevast pensioen - gratis geneeskundige verzorging - overgezet naar ABP en wat gebeurt zit minimaal op 15 jaar geen indexatie - tweede punt geschrapt -ik heb niet gewerkt om op latere leeftijd geconfronteerd te worden met leugens. Er zit 543 miljard in de pot. Op de keper beschouwd is het uitgesteld salaris welk dus geïndexeerd dient te worden en beloftes nagekomen dienen te worden. Maar ja een regering die zich alleen bezig houdt met bedrijfsleven en zich de ballen aantrekt van de kiezers, ook een onbereikbaar gerechtelijk systeem, vanwege de hoge kosten (tenzij het om "bekende"Nederlanders gaat in de top), en een R en B stand die er niet aan begint. Banken (Dexia o.a.) en verzekeringsmaatschappijen (o.a.woekerpolissen) zich bezig houden met oplichting en uitzuiging wat ook nog toegelaten wordt. Heb sterk de indruk dat pensioenfondsen (overigens meer dan 120) zich hier ook mee bezig houden (investering oerwoud kap). Het spreekwoord is als je voor een duppie geboren bent wordt je nooit een kwartje en dat is maar al te waar als je in land leeft dat een onheuse veiligheid er op nahoudt en er alleen is voor de kapitaal krachtige kliek ten kostte van degenen die er voor gewerkt hebben en uiteindelijk niet mogen meedelen in de gemaakte winsten, want dan werd er geïndexeerd.

Cddaf4db
Cddaf4db14 jan. 2022 - 14:09

ik ben het vertrouwen in pensioenstelsel al jaren geleden verloren; ik regel het wel op een andere manier. Ik vind het crimineel hoe met het stelsel omgegaan wordt: mensen sparen hun leven lang voor hun pensioen en mogen daarna erom gaan smeken om het te krijgen. Jammer, want het oorspronkelijke idee kan ik wel waarderen, weer een goed initiatief naar de ....

Helen 66
Helen 6614 jan. 2022 - 13:18

Zorg en Welzijn: al 12 jaar niet geindexeerd. ZOU welvaartsvast zijn! Nu ook AOW losgekoppeld van minimumloon. Pensioen van eindloon al naar middelloon. Ouderen worden keer op keer gepakt door de Overheid. Maar Rutte maakt wel trouw elk jaar de naheffing over van de EU voor de pensioenen van de europarlementariers, want HUN pensioen is WEL geindexeerd. Zijn eigen pensioen zal ook niet mis zijn. Politici leven in een elitebubbel en komen zelf niets tekort. Nederland moet zich doodschamen hoe zij omgaat met de ouderen in de samenleving. Een asielzoeker kost twee maal zoveel als een AOW-er en voor hen is er altijd wel geld.

Meindo
Meindo14 jan. 2022 - 12:58

Al 14 jaar geen indexering gehad. Enkele keren in moeten leveren. Pensioenfonds PMT. Ze barsten van het geld. Als je al wat hebt kunnen sparen, de spaarrente is 0,0 %. Nu hebben ze de AOW ook nog losgekoppeld van het minimum loon. En alles, o.a. Het energieverbruik, is fors duurder geworden. Ik mag niet klagen want ik heb elke dag nog wat te eten en er zijn mensen die naar de voedselbank moeten om eten te halen. Het is een schande dat in een rijk land als Nederland een voedselbank nodig is. Maar ja, de mensen die in de regering zitten zal het een zorg zijn. Die hebben het financieel niet moeilijk.

scheffers
scheffers14 jan. 2022 - 11:47

Ben je eindelijk met pensioen, dan krijg je geen prijsindexatie i.v.m. een belachelijk lage willekeurige rekenrente.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!