Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Pensioen overzetten weer mogelijk bij ABP

18 apr 2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
100-euro_s_02.jpg
Nieuwe ambtenaren kunnen hun opgebouwde pensioen weer overzetten naar pensioenfonds ABP en ex-ambtenaren kunnen het pensioengeld er ook weer weghalen. Dat kan weer omdat de dekkingsgraad boven de 100 procent is gekomen, schrijft Het Financieele Dagblad donderdag.
Dekkingsgraad
ABP presenteert donderdag de kwartaalcijfers, waaruit blijkt dat de dekkingsgraad is gestegen tot 101 procent. Overzetten en vertrekken was de afgelopen twintig maanden niet mogelijk, omdat het ambtenarenpensioenfonds er te slecht voor stond. Mede door de korting op de pensioenen van 0,5 procent kan ABP zich herstellen.
Herstel fondsen
Het AD meldt vandaag ook dat het risico op een tweede pensioenverlaging kleiner wordt omdat de grote pensioenfondsen zich de laatste 3 maanden flink hebben hersteld. Fondsen herstellen zich dankzij goede winsten op de beurzen en een stijging van de gemiddelde rente die ze gebruiken om uit te rekenen hoeveel geld ze in kas moeten houden. Sommige pensioenen hoeven in 2014 daarom niet omlaag, tenzij de situatie in de loop van dit jaar opnieuw zou verslechteren.
Volgens deskundingen is er slechts ,,beperkt’’ reden tot optimisme. Expert Dennis van Ek van bureau Mercer zegt dat een aandelen- of rentestijging nodig is om verdere pensioenverlagingen te voorkomen. De centrale banken houden volgens hem de rente voorlopig echter laag.
ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar