Kassa

Pensioen bij scheiding automatisch geregeld

09-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
scheiding 930x310
Het pensioen wordt in de toekomst na een echtscheiding automatisch verdeeld tussen de voormalige partners. Ook worden de pensioenrechten direct gesplitst waardoor voor beiden direct duidelijk wordt welk pensioen later te verwachten is.
Verdeling eenvoudiger
Dat heeft minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) de Tweede Kamer laten weten. ,,Echtscheiding is een moeilijke situatie waarbij je veel aan je hoofd hebt, en pensioen is een ingewikkeld onderwerp. De verdeling kan en moet eenvoudiger." Hij hoopt dat het in 2020 ingaat.
Onderzoek
Veel mensen hebben geen idee welke gevolgen een echtscheiding kan hebben voor het pensioen, bleek twee jaar geleden nog uit onderzoek van het ministerie van Financiën. Na een scheiding heeft een man of vrouw recht op de helft van het pensioen dat de ex-partner heeft opgebouwd tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap.
Lastige situaties
Op dit moment is het nog zo dat het pensioen na een scheiding wordt verdeeld als de echtbreuk binnen twee jaar aan het pensioenfonds wordt gemeld. Gebeurt dit niet, dan moet de uitbetaling later tussen de partners worden geregeld. Dat kan tot lastige situaties leiden.
Kwetsbare partners beter beschermd
Door het automatisch te regelen worden kwetsbare partners beter beschermd, aldus Koolmees. Omdat de voormalige partners met de nieuwe regeling ook direct inzicht krijgen in hun toekomstig pensioen krijgen ze volgens hem ,,meer regie over hun eigen financiële planning". ANP

Meer over:

pensioen, scheiding
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

krilka
krilka10 mrt. 2018 - 9:07

Hmm vreemd, deze wetswijziging vind ik haaks staan op de wijziging dat je in 2018 niet meer automatisch in gemeenschap van goederen huwt.

Fabienne5!!
Fabienne5!!9 mrt. 2018 - 19:34

En als je jaren geleden al gescheiden bent? Kan je dat nog terugvorderen dan?

VolksWagen 2017
VolksWagen 20179 mrt. 2018 - 15:49

slecht idee de man gaat er dus nog meer op achter uit ben zelf gepensioneerd mijn ex krijgt nu al gedeeld aanvullend pensioen levenslang + dat zij er bij nog werkt niet eerlijk verdeed toch

1 Reactie
tenormin
tenormin10 mrt. 2018 - 20:35

Ben ik met u eens. Maar zo zit de wet in elkaar. Ik val onder oude regelgeving: 1961-1979 getrouwd geweest; gescheiden. Op mijn mijn verzoek. Kon zelfs alimentatie krijgen, uiteraard niet aanvaard.  Maar toen ex overleed in 1982 hadden we samen 17 jaar pensioen opgebouwd en krijg ik tot op de dag van vandaag een gedeeltelijk pensioen. En dat terwijl ik toen hertrouwd was. Of het nu nog zo is, weet ik niet. Hoewel niet veel: nu helpen alle beetjes.

tenormin
tenormin9 mrt. 2018 - 13:35

Dat lijkt me nu eens een zinnig plan. Zeker gezien 1 op de 3 huwelijken op een scheiding uitloopt. Heb je tenminste daar geen omkijken meer naar. Mijn advies aan de mensen die willen scheiden: wacht nog een paar jaar. ;-))

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!