Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Peiling: Veel mensen nog niet bekend met veranderingen eigen pensioen

  •  
16-07-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
17505 keer bekeken
  •  
pensioen 1280 sparen

Veel mensen zijn nog niet bekend met de veranderingen die eraan komen voor hun pensioen. Dat blijkt uit een peiling van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Uiterlijk 1 januari 2027 moeten alle pensioenfondsen zijn overgestapt op een nieuw stelsel. Ruim een op de vijf mensen die het Nibud ondervroeg, wist helemaal niet dat het Nederlandse pensioenstelsel gaat veranderen.

Van de ondervraagden die gehoord hebben van de hervorming, kan ruim 40 procent niet goed aangeven wat er verandert. Die onbekendheid kan mensen in de problemen brengen, denkt pensioenonderzoeker Michael Visser van het Nibud.

Het Nibud enquêteerde begin dit jaar ruim 1500 mensen tussen de 25 en 67 jaar die niet meer studeerden en nog niet met pensioen waren.

Individuele potjes, ontwikkelingen beurzen van belang

Nederlanders gaan in het nieuwe systeem hun pensioenen meer in individuele potjes opsparen. Hoeveel je uitgekeerd krijgt, gaat meer afhangen van goede of slechte tijden op de beurzen. 70 procent van de ondervraagden verwacht desondanks niet anders om te gaan met het eigen pensioen.

"Mensen meer verantwoordelijk voor eigen pensioen"

"In het nieuwe stelsel komen de risico's explicieter op het bordje van pensioendeelnemers te liggen en dat vraagt van mensen meer verantwoordelijkheid voor hun eigen pensioen", zegt pensioenonderzoeker Visser.

"Je zal zelf vaker moeten kijken hoe het met je pensioenopbouw gaat en waar nodig iets aan moeten passen. Bijvoorbeeld als je ergens anders gaat werken, of zelfstandig ondernemer wordt. En zeker ook als het gaat om het nabestaandenpensioen. Dat is een heel verschil met het verleden."

Het Nibud ziet grote verschillen tussen groepen Nederlanders in de bekendheid met de pensioenhervorming. Oudere Nederlanders zijn zich daar vaker van bewust dan jongeren. Zo weet ruim 80 procent van de ondervraagden tussen de 55 en 67 jaar dat er dingen gaan veranderen aan het pensioen. Maar bij de groep tussen de 25 en 34 jaar is dat nog geen 60 procent.

Ook zijn de veranderingen vaker bekend bij mensen die een universitaire of hbo-opleiding hebben gehad, en minder bij mensen met alleen een basisschool- of vmbo-opleiding. Ook tussen mannen en vrouwen is er een verschil, van 78 procent tegenover 66 procent.

Website met informatie over nieuwe pensioenstelsel

Op de website Pensioenduidelijkheid.nl is informatie te vinden over het nieuwe pensioenstelsel en alle veranderingen. De site is een initiatief van pensioenfondsen, vakbonden, werkgeversorganisaties en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Pleidooi voor meer voorlichting

Nibud-directeur Arjan Vliegenthart noemt het belangrijk dat de pensioensector en overheid veel werk maken van voorlichting over de hervorming. "De veranderingen gaan ons allemaal aan", zegt hij.

Intensiveer de voorlichting en bewustwording van het nieuwe pensioenstelsel, raadt het Nibud dan ook aan. Het is belangrijk dat zowel de overheid als de pensioensector vol inzetten op voorlichting en bewustwording, en extra op de doelgroepen die nu het minst weten (jongvolwassenen, praktisch opgeleiden en vrouwen), zegt de voorlichtingsorganisatie in een analyse van de eigen peiling. Bron: ANP/Nibud

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (20)

klusman
klusman
22 jul. 2024 - 13:21
De uitleg over de nieuwe pensioenwet is één en al onduidelijkheid. Volgens mij komt men met allerlei verhaaltjes dat het beter zal zijn. Voor wie? Naar mijn mening is het alleen maar voordelig voor de huidige jonge werknemers. Met de huidige lage rendementen is namelijk niet meer mogelijk om een Werknemerspensioenregeling uit te voeren. De premie zou onbetaalbaar zijn. Vandaar dat de pensioenpot, opgebouwd door o.a. de huidige gepensioneerden, geplunderd moet worden om een pensioen de huidige groep werknemers te kunnen bekostigen. In de periode 1975 - 1985 had ik inzicht in de rendementen van een pensioenfonds en die bedroegen toen tussen de 20 en 30% per jaar.
eddopeddo
eddopeddo
22 jul. 2024 - 12:05
Al met al heel risicovol. Crached de beurs dan merk je dat dus meteen aan je pensioen. Bovendien is er geen mogelijkheid om de nieuwe opzet te weigeren.
hboxem
hboxem
20 jul. 2024 - 6:55
Wij snappen niet veel van het pensioen maar wij hebben wel door dat ze allemaal de handen er van af trekken en dat je je eigen boontjes nu maar moet doppen!!!!
chronisch zieke
chronisch zieke
18 jul. 2024 - 19:42
Het blijft toch iets ongelofelijks? Verplichte inhoudingen tijdens je werkzame leven, zodat pensioenfondsen daarmee mogen gaan beleggen...... gokken dus! Beleggen ze niet goed, dan blijft er steeds minder meer over! Maar de regering is tegen prijsafspraken en tegen gokken?
1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe19 jul. 2024 - 6:14
Het grootste deel van ingelegde premies gaat naar vastrentende waarden, beleggingsproducten met een vaste looptijd en een vaste rente zoals obligaties en hypotheken. Met een laag risico dus. Een ander deel wordt belegd in meer risicovolle producten. Voor een hoger rendement en een hogere pensioenuitkering voor u. Het gemiddelde rendement van alle Nederlandse pensioenfondsen was tussen 1987 en 2022 zo'n 6,4%. Een behoorlijk rendement door een mix van risicoloos en risicovoller beleggen. Met alleen sparen was nog niet de helft behaald.
corrie burgers
corrie burgers
18 jul. 2024 - 18:38
Het is vreemd om te lezen dat ik zomaar ineens zelf verantwoordelijk ben voor mijn pensioen terwijl ik opgegroeid ben in een tijd dat je pensioen spaarde als je een vast dienstverband hebt. Het werk gespaard door jouzelf en je werkgever. Het geeft mij het gevoel dat de overheid mij onteigend van iets wat mijn juridisch en wettig eigendom was en is. Ik schrik als ik jongeren hoor roepen dat ze ook pensioen willen, als ik dan vraag hoelang ze al gespaard hebben voor hun pensioen begrijpen ze niet waar ik het over heb. Er wordt dan toch verkeerd voorlichting gegeven. Misschien wordt het tijd dat de overheid duidelijk het verschil tussen AOW en pensioen uitleg, dat je alleen pensioen krijgt als je daar zelf ook voor spaart.
1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe19 jul. 2024 - 6:18
Er wordt u echt niks afgenomen Corrie. Werknemers en werkgevers blijven inleggen voor een pensioen zoals u schrijft. U bent er ook niet verantwoordelijk voor. U krijgt het te zien als een persoonlijke pot. Hier vindt u meer info https://www.pensioenduidelijkheid.nl/
henkcr
henkcr
18 jul. 2024 - 14:45
Logisch 80% snapt niet wat er gaat veranderen de problematiek is voor velen te ingewikkeld en verschilt per pensioenfonds.
jansenp
jansenp
18 jul. 2024 - 7:16
De enige winaars in deze zijn de pesioenfondsen en de schatkist. Het is namelijk verre van duidelijk wat er met de reserves van de fondsen gebeurt. Denk hierbij bv. aan het afromen van pensioenfondsen van enkele tientallen miljarden enkele decenia geleden. Daarnaast vraag ik mij af hoe snel pensioenfondsen gaan reageren op veranderingen van de AEX index. Gaat dat net zoals bij de benzineprijzen? Daarmee bedoel ik dat bij een lagere indexering er direct gekort gaat worden op het pensioen en bij een hogere indexering men een afwachtende houding gaat aannemen. Daarnaast vraag ik mij af hoe het mogelijk is dat het hoge kader bij pernsioenfondsen vaak (te) hoge bonussen uitgekeert krijgt, terwijl het hier gaat om gelden ingelegd door werkgevers/werknemers tbv pensioengerechtigden. Deze bonussen zouden dus feitelijk gebruikt moeten worden voor o.a. verhoging pensioenen. Maar ja……… is ons regeringe er nog wel echt voor de burger?
borg queen
borg queen
17 jul. 2024 - 15:48
Persoonlijk kunnen we er niets aan veranderen en zijn we overgeleverd aan wat men in de regering nu weer gaat bedenken. Zelf sparen voor je pensioen kan alleen maar als je tijdens je werkende leven genoeg verdient. De meeste mensen verdienen niet genoeg om gewoon te kunnen sparen, laat staan ook nog voor je pensioen. Ik ben zelf inmiddels met pensioen, echtgenoot voorlopig niet (heeft ook geen inkomsten) maar zonder toeslagen en aanvullingen redden wij het niet met alleen de helft van de gehuwden AOW en een heel klein pensioentje. Hoe het de komende jaren gaat worden valt nog te bezien.
karlson
karlson
17 jul. 2024 - 15:30
Helaas worden we weer genaaid door de overheid met name de VVD en D66(6) En de rest loopt er achter aan.
1 Reactie
zeemannetje
zeemannetje17 jul. 2024 - 17:00
Ja, er is maar een klein deel van de mensen die een beetje weet hoe ze goed het pensoen kunnen regelen, ik ben bang dat er straks weer een enorme wildgroei aan onoverichtelijke mogelijkheden komt waar natuurlijk goed aan verdiend zal worden. Gevoelsmatig denk ik dan ook aan de 1350 mogelijke zorgpolissen (absurd veel) waar allerlei mensen aan ontwikkelen, verkopen en anderszins verdienen. Geld dat niet naar de echte zorg gaat dus.
Eckhardb
Eckhardb
17 jul. 2024 - 15:22
Kan iemand mij vertellen wat “invaren” betekent en hoe dit exact per gepensioneerde kan/gaat worden berekend?
1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe17 jul. 2024 - 17:18
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/pensioen/overgang-naar-nieuwe-pensioenstelsel
JohnLast
JohnLast
17 jul. 2024 - 15:19
Nog net niet met pensioen. Eerste fout al, ik moet zeggen nog net niet met AOW, want daar zit verschil in. AOW is nu nog 67 jaar en pensioen is al bij 68 jaar. Dus een jaartje veel bijklussen om niet alleen het AOW bedrag te krijgen. Daar kwam ik pas enkele maanden geleden achter. Ik had een pensioen jaarsverwachting van €1187.76, maar in het nieuwe stelsel is dit teruggebracht naar €996.43 als ik deze met 68 jaar in laat gaan. Want de pensioenfondsen(ik heb er 3) zeggen gewoon dat de Pensioendatum voor 2024 ingaat op 68 jaar. Ik kan het ook op 67 jaar laten ingaan, maar dan wordt mijn bruto jaarsalaris €804,55. Ik snap niet dat dit door het kabinet en de bonden is goedgekeurd. Bij één pensioenverzekering nn wordt van mijn opgespaarde pensioen al kosten afgetrokken zodat ik van de gespaarde 143.000,== nog maar 108.000,== overhoudt, (is gebruikelijk volgens de nn callcenter, maar ook door mijn CNV bond) maar er wordt ook elke maand nog €65,== administratie kosten afgehaald. Voorbeeld:ik zou dus En hoe zat het ook weer met de miljarden die de pensioenen nog achter de hand hebben, waar gaat dat nu dan naar toe? Pensioen is een grote onduidelijkheid, waar de deelnemers de dupe van zijn. Ik zou dus €1187,76 krijgen als ik met 65 jaar met pensioen zou gaan, maar nu dus nog maar €804,55 bij 67jr. Dus per jaar een verschil van €383,21. Ik denk dat daar niets aan gedaan wordt, want de pensioens/verzekeringsmaatschappijen staan in hiërarchie boven het kabinet denk ik hieruit
2 Reacties
JannyBoe
JannyBoe17 jul. 2024 - 16:39
De leeftijd van 68 is bij pensioenfondsen een 'rekenleeftijd'. U kunt gewoon met pensioen tegelijk met uw AOW leeftijd. U hoeft niet te wachten tot 65 jaar. Uw pensioenverzekering bij NN is een ander verhaal: dat is vermoedelijk een lijfrentepolis. Daar hebt u tijdens uw 'actieve' leven fiscaal voordeel van gehad. Vanaf uw AOW leeftijd, fiscaal beter niet eerder!, betaalt u inkomstenbelasting die dan wel lager is dan voor uw pensionering.
JannyBoe
JannyBoe17 jul. 2024 - 17:17
u hoeft niet te wachten tot 65 jaar moet 68 jaar zijn. Excuus.
Joop Engeringh
Joop Engeringh
17 jul. 2024 - 12:04
Ooit besloten mensen geld opzij te leggen voor de oude dag. Met een club nog beter te regelen. Zo’n club heet bijvoorbeeld ABP. Men huurt administrateurs in en beleggingsspecialisten. Oké tot zover. Dan gaat de ingehuurde afdeling denken dat het hun geld is en ermee kan doen wat men wil i.p.v. zoveel mogelijk geld genereren voor de inleggers. Ze gaan na lang praten waarin duidelijk wordt dat je niet met het geld moet gokken toch over op een risicovol systeem. AEX staat nu hoog, de rente stijgt en nu nog geen indexering. Bewijs dat het nieuwe systeem niet gaat werken. Met de overgang gaat veel geld verloren om risico’s….van het nieuwe systeem wat af te dekken. Vergeet indexeren dus meer helemaal.
3 Reacties
folkert215
folkert21517 jul. 2024 - 13:08
Ook de kosten van de invoering,tussen de €60-en €100 mrd worden niet duidelijk gecommuniceerd
folkert215
folkert21517 jul. 2024 - 13:27
De meeste beheerders van ABP vertrekken al jaren met een fikse bonus uitkering omdat ze zich niet druk hoeven te maken.Jaren goed verdiend,een niet te verklaren bonus op de koop toe(wel of niet gepresteerd…) Ik snap werkelijk niet dat alle deelnemers dat maar steeds pikken)
JohnLast
JohnLast17 jul. 2024 - 15:28
Joop, beleggen is winnen en verliezen. Zo is het spel. Er wordt meer gewonnen dan verloren, dus zou eigenlijk elk jaar winst moetennjrijgen, zij het niet zo dat de fondsen heel veel administratiekosten rekenen, waardoor er voor de deelnemers minder overblijft. (Zie reactie folkert215 15:27u)
Leo55
Leo55
17 jul. 2024 - 12:03
Alles wat een kabinet met de vvd verandert is voor de gemiddelde vvd-er geen enkel probleem maar voor de rest van het land een grote bende. En dan hou ik het netjes. Energie (eerste levensbehoefte) op de vrij markt. Leenstelsel studenten. Verkoop sociale huur woningen. Enz. Enz. En nu het pensioenstelsel.
1 Reactie
folkert215
folkert21517 jul. 2024 - 13:18
Enz Groningen… Toeslagschandaal…
Simon Schippers
Simon Schippers
17 jul. 2024 - 11:10
Ik heb al van af 62 jaar pensioen, ongeveer 12 jaar geleden kregen wij bericht dat er geen verhogingen van ons pensioen in zat .Maar als het weer goed ging zouden wij dit later weer uitgekeerd Wij hebben nu 1x 10 %verhoging gehad Onze bestuurders hadden voor dit jaar berekent dat de koop kracht 1,39 hoger zou zijn ,denk dat wij daar mensen hebben zitten welke niet meer dan basis school opleiding hebben gehad Kijk naar de lonen /gemeenten en rest van overheid en benzine prijzen alles is veel duurder geworden .Normaal kregen wij verhogingen als de pot boven de 105% zit Nu hoor ik van een medewerker dat het plan is dit bij ongeveer 140% te doen Dit houd in dat wij nooit die achterstallige betalingen krijgen .Zo heb ik ook mijn twijfels dat ons dit ook weer gebeurt bij het nieuwe stelsel. Wij zijn de generatie die Nederland weer heeft op gebouwd wij hebben het mogelijk gemaakt dat onze grootouders en ouders zo als zij het toen noemden wij krijgen nu van Drees Wij vragen niets extra maar doe wat je beloofd Simon Schippers/ [edit-redactie]
 (Bewerkt door redactie)
marleenvanh
marleenvanh
17 jul. 2024 - 10:34
Voorspellen is altijd lastig, zeker daar waar het de toekomst betreft, nietwaar? ETFs en dan goed gespreid, geeft het meeste zekerheid dat je 'straks', naast de AOW nog een leuk centje extra hebt. Ik heb hier over de grote middenmoot. Daarnaast is het leven op zich natuurlijk niet echt eerlijk. Daar kun je mee dealen of je leven er door laten verkl%ten wanneer je alleen maar kijkt naar mensen die het (in jouw ogen) beter (zouden) hebben... De zon schijnt en da's gratis!
sjoerd65
sjoerd65
17 jul. 2024 - 10:33
Dit heeft u te danken aan de minister van armoede Carola Schouten (binnenkort burgemeester van Rotterdam) en de kwade genius Klaas Knot. Door onwaarschijnlijk positieve rekenvoorbeelden is het op een vrijdagmiddag door de tweede kamer gedrukt want er was nu wel eens genoeg over vergaderd..... En wij zitten straks op de blaren
Moontje72
Moontje72
17 jul. 2024 - 10:05
Die hele pensioenafdracht heb ik altijd zonde gevonden van mijn geld. Veel afdragen en de kans is klein dat ik er zelf iets van terug zie. Liever had ik dat geld zelf iedere maand in een potje gestopt en krijgen mijn kinderen in ieder geval nog iets na mijn overlijden. Ik heb totaal geen idee wat de nieuwe regels zullen zijn, ik heb maar ww en uitzicht op bijstand.
2 Reacties
JohnLast
JohnLast17 jul. 2024 - 15:33
Jammer voor je gedachtengang. In een potje brengt niet de verwachte bedrag binnen. De beurs op bij je bank brengt veel meer op, bij een klein beetje kennis van beleggen.
JannyBoe
JannyBoe17 jul. 2024 - 16:41
Het ABP bijvoorbeeld had over de laatste 20 jaar een gemiddeld rendement van 6%. Kom daar als individuele spaarder maar eens aan.
R.Kats
R.Kats
17 jul. 2024 - 10:05
We laten de pensioenen van de beurs afhangen. Iedereen is vergeten dat nog geen honderd jaar geleden de beurs crashte en aandelen minder waard werden dan pleepapier. Deze eeuw ging het ook bijna mis en niemand heeft het er meer over. Het is zo ingewikkeld gemaakt dat niemand mij kan uitleggen hoe het moet gaan werken en waar de veiligheden zitten. Daar heb je dus voor op het atheneum gezeten... Het solidariteits principe wat altijd goed gewerkt heeft word door een stel malloten overboord gegooid terwijl de rest van de wereld jaloers was op ons pensioen stelsel. En ik denk dat dit komt doordat er voornamelijk alfa'tjes in de politiek rondlopen en nauwelijks mensen die een echte opleiding hebben genoten met wis-, natuurkunde en economie bijvoorbeeld. Het is nog niet te laat om dit terug te draaien en de top van de Nederlandse Bank een andere functie te geven!
Pensioenfonds Zorg en Welzijn
Pensioenfonds Zorg en Welzijn
17 jul. 2024 - 9:53
Wij vinden het heel belangrijk dat onze deelnemers goed op de hoogte zijn van de veranderingen die de nieuwe pensioenregeling met zich meebrengt. Op onze website kun je daarom bekijken wat de nieuwe regels zullen betekenen voor mensen in jouw specifieke situatie. Ook vind je hier een tijdlijn waarin we uitleggen wat je de komende tijd van ons kunt verwachten. Via de volgende link kun je alle informatie bekijken: https://www.pfzw.nl/over-pfzw/nieuw-pensioenstelsel.html Zit je aan de hand van de informatie nog met vragen of opmerkingen? Onze klantenservice helpt je graag verder. Via de link hieronder kun je kijken op welke manier je het liefst contact met ons op wilt nemen. https://www.pfzw.nl/particulieren/klantenservice.html
2 Reacties
JohnLast
JohnLast17 jul. 2024 - 15:41
De afgelopen jaren konden we in Nederland het pensioenstelsel steeds minder goed aanpassen aan economische veranderingen en aan onze werk- en leefomstandigheden. Zo konden wij uw pensioen lang niet verhogen, ondanks dat het goed ging met de economie.. Mooie zin maar het zegt niets. De site geeft niet eerst in het kort aan wat de veranderingen zijn, behalve met heen en weer schollen. Verder wel redelijk duidelijke uitleg per items.
Pensioenfonds Zorg en Welzijn
Pensioenfonds Zorg en Welzijn18 jul. 2024 - 10:04
@JohnLast Bedankt dat je de website hebt bekeken en je mening geeft, John. Je aanmerkingen geef ik door aan mijn collega's, zodat wij er rekening mee kunnen houden bij een eventuele evaluatie. Daarnaast is het heel fijn om te horen dat je de uitleg per item duidelijk vond!
Ina van Kastel
Ina van Kastel
17 jul. 2024 - 9:00
De pensioenfondsen weten zelf nog niet eens wat er voor de deelnemers gaat veranderen. Hoe moeten wij het dan weten? Het blijft voorlopig een groot zwart gat!
1 Reactie
@qwerty@
@qwerty@17 jul. 2024 - 9:36
Het was altijd al een duistere wereld so, whats new ?
BNNVARA LogoWij zijn voor