Kassa

Peiling: Huisartsen ontevreden over zorg die ze leveren

30-09-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
dokter huisarts 930x520
Huisartsen zijn ze ontevreden over de zorg die ze nu leveren, blijkt uit een peiling onder 1600 huisartsen van de Landelijke Huisartsen Vereniging. Ze maken zich grote zorgen over de continuïteit van de huisartsenzorg de komende maanden.
"Zorgen over kwetsbare patiënten, de oplopende werkdruk, het eigen team en uitval door verkoudheidsverschijnselen zijn aan de orde van de dag. We moeten er samen voor zorgen dat huisartsenpraktijken overeind blijven en zoveel mogelijk zowel de gewone zorg als coronazorg kunnen blijven bieden", aldus de LHV.

Zorgen over kwetsbare groepen

Huisartsen zijn vooral bezorgd over de effecten van de corona-uitbraak op kwetsbare groepen. "In de afgelopen periode hebben huisartsen minder tijd kunnen besteden aan contact met en sociale visites aan ouderen en sociaal zwakkeren".
Uit de peiling blijkt ook dat huisartsen in de afgelopen maanden anders gaan werken. Zo verloopt contact met patiënten veel vaker via beeldbellen en e-consult. ANP / LHV
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

tenormin
tenormin30 sep. 2020 - 12:44

Weet niet hoe het bij anderen praktijken toegaat, maar de huisartsenpraktijk van mij: ik vind het (al voor Covid 19 tijd) helemaal niet goed meer. Bellen: je staat ik weet niet hoe lang in de wacht. Nu is de balie gesloten, wat ik begrijp, maar waarom dat het zo lang moet duren voor je iemand te pakken krijgt: dat snap ik niet. Ook al de artsen werken vrijwel allemaal part-time, Woensdag is de praktijk gesloten. Dus eigenlijk 4 werkdagen in de week. Een paar weken geleden had ik een arts nodig. Ze kwam en belde een ambulance. Ziekenhuis dichtbij: nee, geen spoedeisende hulp meer, dus naar Westeinde in Den Haag. De ambulance kwam na 5 uur wachten (was beloofd 'over een uurtje'. Bleek dat die uit Amsterdam moest komen. Na 10! uur op de eerste hulp te hebben gelegen, uiteraard onderzoeken en ST Scan, werd ik ineens verdacht van het hebben van Corona "omdat ik koorts had". Iedereen met een, zoals ik bleek te hebben: een geperforeerde dunne darm, heeft koorts als er een infectie is. Het duurde dus meer dan 10 uur voor ik eindelijk op een normaal bed kwam. De zorg is geweldig, maar dat is als je eenmaal bent opgenomen, daarvoor dus ellendig, te beginnen bij de huisartsenpraktijk en bereikbaarheid. Beeldbellen? Ik zou niet weten hoe.

1 Reactie
vogelhuis
vogelhuis4 okt. 2020 - 7:54

inderdaad, voor de corona werd je vaak al afgepoeierd, er was wel één assistente die van te voren al zij, ik zet hier uit voorzorg een dubbele afspraak neer, dus meer tijd van de huisarts vragen. Deze assistente is inmiddels vertrokken bij deze praktijk . Ook terugbelafspraken werken niet, je kan soms dagen wachten. Nu met de Covid 19, heb ik wel begrip voor de druk op de huisartsen.

Kesler
Kesler30 sep. 2020 - 11:12

Heb ook zelf als oudere dat mijn huisarts in moeilijke tijden die ik heb gehad met de opname van mijn vrouw wegens Alzheimer dat mijn huisarts daar geen extra tijd aan heeft gewijd. Om dat hij maar 10 min heeft peer patient en niet op huisbezoek kwam om steun te kunnen verlenen.

j85hekke
j85hekke30 sep. 2020 - 10:47

Huisartsen bezorgd? Daar heb ik de afgelopen maanden weinig van gemerkt. Om te beginnen maakten de assistentes al geen belafspraak, vonden ze niet nodig. Hoe kun je anders de huisarts bereiken? En aan beeldbellen doen ze niet, dat is teveel out-of- the- box. Stel je voor zeg.... Maar wel van de patiënten deze manieren eisen! 😠

harmsen
harmsen30 sep. 2020 - 10:31

Huisartsen zijn vooral bezorgd over de effecten van de corona-uitbraak op kwetsbare groepen. "In de afgelopen periode hebben huisartsen minder tijd kunnen besteden aan contact met en sociale visites aan ouderen en sociaal zwakkeren". "Uit de peiling blijkt ook dat huisartsen in de afgelopen maanden anders gaan werken. Zo verloopt contact met patiënten veel vaker via beeldbellen en e-consult. ANP / LHV" Deze mensen hebben vaak geen computer, die kunnen ze niet betalen. Dan moeten ze alsnog via de "ouderwetse" telefoon bellen en gewoon een afspraak maken. Kortom, dat schiet niet op!

2 Reacties
audb
audb30 sep. 2020 - 12:36

Als dat echt waar zou zijn dan zou ik u meteen een dikke voldoende geven. Echter is het zo dat je eerst langs de dokters assistente moet zien te komen (veel geluk er mee gewenst) voor je maar een dokter te spreken krijgt. Zelf heb ik in 2011 een darm infectie gehad en kroop letterlijk over de grond van de pijn en dus wou ik van mijn toenmalige huisarts weten wat ik kon kon nemen om de pijn weg te krijgen daar zelfs paracetamol niet langer dan een paar seconden in mijn lijf bleef. Het antwoord van de assistente was dat ik maar naar de praktijk moest komen omdat de dokter daar niet voor kwam! 3 x uitgelegd dat ik alleen de dokter even wou spreken maar toch moest ik maar naar de praktijk komen en ik moest zelf maar uitzoeken hoe ik daar kwam en ook mocht ik als ik bij me huisarts of beter gezegd bij een van de huisartsen behalve die waar ik eigenlijk bij was in geschreven was kwam dan mocht ik geen medicijnen aan de balie aanvragen terwijl net voor mij iemand dat wel gewoon mocht doen. En ook nu hebben we een huisarts die bijna alles door de dokters assistentes laat afhandelen.

audb
audb30 sep. 2020 - 12:40

Oja nog vergeten, Als je een afspraak hebt dan moet je minimaal 10 min van te voren melden anders wordt je niet geholpen maar je zit dan wel een half uur in de wachtkamer voor je aan de beurt bent. En 10 min voor je? nee binnen een paar minuten sta je al weer buiten. Ik mis mijn dokter in Lelystad dan ook heel erg, die nam gewoon tijd voor je zelfs als je te laat of te vroeg was en zelfs een keer toen hij ging lunchen en ik een dag te vroeg was :)

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!