Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Peiling: coronacrisis zorgt bij veel mensen voor psychische klachten

8 sep 2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
psychologie depressie 930x520
Door de coronacrisis heeft meer dan de helft van de Nederlanders één of meerdere psychische klachten gekregen. Mensen missen vooral contact, spontaniteit en zekerheid in hun leven. Dat meldt EenVandaag op basis van een onderzoek onder ruim 25.000 leden van het eigen opiniepanel over de invloed van de coronacrisis op de geestelijke gezondheid van mensen in het land.
De mensen geven aan tevreden te zijn met hun leven, maar de mentale schade van de crisis is een half jaar na de eerste besmetting toch zichtbaar. 60 procent zegt door de coronacrisis in toenemende mate last te hebben of te hebben gehad van mentale klachten. Dit varieert van lichte effecten als piekeren en prikkelbaar zijn, tot serieuze verschijnselen als depressiviteit en paniekaanvallen.

Meer problemen onder jongeren

Vooral jongeren tot 35 jaar lijden mentaal onder de crisis: maar liefst driekwart (74 procent) zegt tot nu toe last te hebben gehad van klachten. Daarmee zijn de geestelijke problemen van jongeren vele malen groter dan die van oudere leeftijdsgroepen. De meest voorkomende klachten onder jongeren zijn stress (40 procent), eenzaamheid (38 procent) en aanhoudende vermoeidheid (36 procent).
Van de 65-plussers zegt 48 procent één of meerdere mentale klachten te hebben (ervaren). Volgens het opiniepanel is dat opvallend; de leeftijdsgroep met de meeste gezondheidsrisico's heeft de minste mentale problemen. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar