Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

PBL: kabinet in herstelbeleid coronacrisis onvoldoende focus op milieu

02-07-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
natuur buiten 930
Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) moet het kabinet in de weg uit de coronacrisis niet enkel keuzes maken die goed zijn voor de economie, maar ook bijdragen aan een beter milieu en schonere lucht. Nu heeft het kabinet volgens het bureau te weinig oog voor een duurzame, groene weg uit de crisis.

PBL-baas Hans Mommaas geeft aan dat de verminderde druk op milieu en natuur door de coronacrisis maar een tijdelijk effect heeft. Als Nederland de klimaatdoelen uit het oog verliest, raakt Nederland verder achterop deze doelen, vreest Mommaas. Daarnaast kunnen groene investeringen in duurzame projecten een economisch herstel bevorderen. Het kabinet zou bedrijven ook moeten aanmoedigen groene keuzes te maken en ervoor waken dat het bij herstel van de coronacrisis niet afhankelijk wordt van vervuilende technieken.

Samenwerken met financiële wereld

Om duurzame projecten en innovaties mogelijk te maken, zouden overheden moeten samenwerken met banken. Volgens het planbureau vormen zij een interessante samenwerkingspartner. Daarnaast moeten groene diensten en producten voor bedrijven en consumenten goedkoper worden dan de meer vervuilende opties. Op dit moment regelt de markt dit niet voldoende, stelt het planbureau. Zo zou bijvoorbeeld de schade die de productie van bepaalde goederen aanbrengt op het milieu in de prijs worden meegerekend. Milieuschade kost de samenleving namelijk uiteindelijk veel geld. Het kabinet kan consumenten en bedrijven een zet in de goede richting geven door "verboden vergunningen, maar ook door emissiehandel of groene belastingen".

Onvoldoende focus herstelbeleid op lange termijn

Het PBL vindt dat het kabinet in het herstelbeleid rekening moet houden met "vier hardnekkige problemen met gevolgen voor de kwaliteit van de leefomgeving".  Hieronder vallen de uitstoot van broeikasgassen als CO2 (koolstofdioxide) en het verdwijnen van bepaalde dier- en plantensoorten door natuurvervuiling. In landen als Duitsland en Frankrijk gebeurt dat al. In Nederland is de aandacht van beleidsmakers en politici volgens de rekenmeesters vooral gericht op crisisbeleid op de korte termijn. Er wordt niet of nauwelijks gekeken naar het herstelbeleid (middel)lange termijn. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!