Kassa

Patiënten moeten mogelijk bijbetalen voor medicijnen

28-01-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Medicijn pillen zorg
Volgend jaar moeten patiënten mogelijk bijbetalen voor medicijnen die ze vergoed krijgen. Dat schrijft minister Bruno Bruins (Medische Zorg) aan de Tweede Kamer. Bruins zegt dat het voorlopig niet meer dan 250 euro per jaar wordt.
Er bestaat voor veel vergoede geneesmiddelen inmiddels een goedkoper alternatief en daarom verlaagt het kabinet de maximale vergoeding. Bijbetalen hoeft alleen als er een geschikt medicijn beschikbaar is dat wel helemaal wordt vergoed. Het gaat in het uiterste geval om zo’n 6 miljoen mensen, meldt Bruins. Hij verzekert wel dat patiënten die om medische redenen niet kunnen uitwijken naar een goedkoper middel, niet hoeven bij te betalen.

Fabrikanten

De vergoedingen zijn gebaseerd op de geneesmiddelprijzen van 1998, maar er zijn sindsdien veel goedkopere varianten op de markt gebracht. Met de nieuwe vergoedingsregels hoopt Bruins fabrikanten te bewegen om hun prijzen te verlagen en zo de zorgkosten te drukken.
De nieuwe regels moeten in de tweede helft van volgend jaar ingaan. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Hans v.Eupen
Hans v.Eupen1 jun. 2021 - 17:38

Goedenavond, Hoe kan ik mijn medicatie met medische urgentie blijven behouden zonder bij hoeven te betalen? Volgens CZ moet mijn huisarts beargumenteren of ik het medicijn met medische noodzaak daadwerkelijk nodig heb. Het gaat om PANTAZOL 40 het origineel. Andere huismerken kan ik niet verdragen dan krijg tijdens het eten filevorming in mijn slokdarm en dat geeft weer verstikkingsproblemen. De apotheker zegt stoïcijns zegt riedeltje op dat hij hier geen boodschap aan heeft. Hij geeft alleen maar huismerk tabletten mee originele mag je bijbetalen. Zelfs als je zegt dat hij met de doktersverklaring het mag declareren. Nee,SERVICE APOTHEEK doet daar niet aan mee is beleid. En direct weer het ingeprogameerde riedeltje van u moet betalen anders krijg je medicijn niet mee. Hoe kan ik bij die mensen aan het verstand brengen dat ze daar niet mee door komen? CZ betaald ook de kosten niet terug. Mvg Hans v. Eupen

aad piraat
aad piraat29 jan. 2020 - 16:40

En zo worden eigenbijdrage en eigenrisico weer met een omweg via een politiek vergoelijk verzinsel stiekempjes verhoogd en de armlastige mede burger weer opgescheept met een nieuwe kloof op de toegang naar medische zorg. 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!