Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 26 september om 19:05npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Patiënten moeten mogelijk bijbetalen voor medicijnen

28 jan 2020
  •  
leestijd 1 minuten
Medicijn pillen zorg
Volgend jaar moeten patiënten mogelijk bijbetalen voor medicijnen die ze vergoed krijgen. Dat schrijft minister Bruno Bruins (Medische Zorg) aan de Tweede Kamer. Bruins zegt dat het voorlopig niet meer dan 250 euro per jaar wordt.
Er bestaat voor veel vergoede geneesmiddelen inmiddels een goedkoper alternatief en daarom verlaagt het kabinet de maximale vergoeding. Bijbetalen hoeft alleen als er een geschikt medicijn beschikbaar is dat wel helemaal wordt vergoed. Het gaat in het uiterste geval om zo’n 6 miljoen mensen, meldt Bruins. Hij verzekert wel dat patiënten die om medische redenen niet kunnen uitwijken naar een goedkoper middel, niet hoeven bij te betalen.

Fabrikanten

De vergoedingen zijn gebaseerd op de geneesmiddelprijzen van 1998, maar er zijn sindsdien veel goedkopere varianten op de markt gebracht. Met de nieuwe vergoedingsregels hoopt Bruins fabrikanten te bewegen om hun prijzen te verlagen en zo de zorgkosten te drukken.
De nieuwe regels moeten in de tweede helft van volgend jaar ingaan. ANP

Meer over:

, , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!