Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 19 september om 19:20npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Patiënt moet langer dan een jaar wachten op levensreddende middelen

27 jan 2020
  •  
leestijd 1 minuten
medicijnen 1127
Steeds langer moeten Nederlandse patiënten wachten op nieuwe, dure medicijnen tegen kanker en zeldzame aandoeningen. Uit onderzoek van het FD blijkt dat de gemiddelde tijd die verstrijkt tussen goedkeuring en vergoeding van geneesmiddelen maar liefst 410 dagen bedraagt.
Er is voor het onderzoek gekeken naar 26 geneesmiddelen met een vraagprijs van 50.000 euro of meer per patiënt per jaar. Die medicijnen moeten sinds 2015 de zogenoemde Sluisprocedure doorlopen. Het ministerie van Volksgezondheid moet dan zelf de prijsonderhandelingen voor deze medicijnen doen, in plaats van de zorgverzekeraars. De criteria zijn door minister Bruno Bruins (Medische Zorg & Sport) aangescherpt. Het aantal medicijnen in de Sluisprocedure is daardoor vanaf 2018 toegenomen.

Onderhandelingen

De onderhandelingen tussen farmabedrijven en het ministerie over een prijsverlaging lopen moeizaam en dat zorgt voor een toename in de vertraging van nieuw medicijnen. Fabrikanten vragen regelmatig de hoofdprijs voor hun nieuwe medicijnen, terwijl de minister scherp onderhandelt omdat hij voor oplopende kosten vreest.
Bron: FD/ANP

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!