Kassa

Patiënt moet langer dan een jaar wachten op levensreddende middelen

27-01-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
medicijnen 1127
Steeds langer moeten Nederlandse patiënten wachten op nieuwe, dure medicijnen tegen kanker en zeldzame aandoeningen. Uit onderzoek van het FD blijkt dat de gemiddelde tijd die verstrijkt tussen goedkeuring en vergoeding van geneesmiddelen maar liefst 410 dagen bedraagt.
Er is voor het onderzoek gekeken naar 26 geneesmiddelen met een vraagprijs van 50.000 euro of meer per patiënt per jaar. Die medicijnen moeten sinds 2015 de zogenoemde Sluisprocedure doorlopen. Het ministerie van Volksgezondheid moet dan zelf de prijsonderhandelingen voor deze medicijnen doen, in plaats van de zorgverzekeraars. De criteria zijn door minister Bruno Bruins (Medische Zorg & Sport) aangescherpt. Het aantal medicijnen in de Sluisprocedure is daardoor vanaf 2018 toegenomen.

Onderhandelingen

De onderhandelingen tussen farmabedrijven en het ministerie over een prijsverlaging lopen moeizaam en dat zorgt voor een toename in de vertraging van nieuw medicijnen. Fabrikanten vragen regelmatig de hoofdprijs voor hun nieuwe medicijnen, terwijl de minister scherp onderhandelt omdat hij voor oplopende kosten vreest.
Bron: FD/ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

xandyra
xandyra27 jan. 2020 - 13:21

Waar een zgn "rijk" land (volgens Rutte en consorten dan) zeer arm in kan zijn!! Zorg voor je eigen inwoners zou voorop behoren te staan, en daarnaast betaalbaar dienen te zijn. Hier is alles zover uitgeknepen, dat juist de eigen inwoners er volledig de dupe van zijn, en die zgn "geweldige" zorg praktisch onbetaalbaar!!! Ze moeten zich werkelijk kapot schamen daar op dat pluche!! Maar Europa gaat voor, en ik vrees dat het einde daarvan bij lange na niet in zicht zal zijn.....

1 Reactie
manwijf
manwijf27 jan. 2020 - 14:32

De meeste mensen in dit land willen maar al te graag al hun welvaart en zorg delen. Dit is slechts een aspect daarvan. 

betty kaminskas
betty kaminskas27 jan. 2020 - 12:13

Ongelooflijk, dat dit zomaar kan.  Dus mensen moeten onnodig pijn lijden? Pak de farmaceuten, gezamenlijk met de EU, eens aan. Als het de regering uitkomt is een wet een besluit van de EU, maar vechten voor de eigen mensen is er niet bij.

2 Reacties
luppo
luppo27 jan. 2020 - 13:14

De EU doet alleen maar zakken vullen en onzinnige regeltjes bedenken.EXIT EU!!!!!!

betty kaminskas
betty kaminskas27 jan. 2020 - 13:17

Ja hoe krom een banaan mag zijn!! En hoeveel lawaai een stofzuiger mag maken!!  KOLDER!!! 

Jean Festraets.
Jean Festraets.27 jan. 2020 - 12:03

Beste,Mijn gedacht: Zo goed als alle Europa Politiekers met hun inkomsten van € 6.000,00 / € 10.000,00 / €14.000,00 / € 23.000,00 netto maandinkomsten :  hebben alles al zo duur laten worden en nog duurder wordend, zonder prijs blokkeringen toe te doen passen, dat deze al NIET meer te betalen of al een jaar lang, niet meer te verkrijgen of te  betalen of zijn voor mensen die voltijds werkend, MAXIMAAL MAAR € 1.300,00 en minder : tot € 750,00 en maar € 570,00 netto maand inkomen hebben. Medicatie, Huishuren van € 600,00 en € 900,00 per maand EN alle levensnoodzakelijke betalingen die MOETEN betaald worden.  En alzo, moeten de mensen voor de rest van hun leven:  in "PIJN" tot ONdraaglijke ONmenselijke pijn, leren leven. Dan moeten zij de mensen die, omwille van medicatie te korten : " pijn " lijden, en om die reden : " Euthanasie" vragen, deze ook maar: op hun vraag: onmiddellijk  toelaten, zonder vereiste toelatings voorwaarde van Dokters of wie dan ook : om dit te mogen doen.Jean.F.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!