Kassa

'Patiënten met ernstige klachten mijden zorg'

13-05-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
stethoscoop dokter arts 1127
Uit angst voor besmetting met het coronavirus gaan patiënten met hartklachten of mogelijke kanker de zorg uit de weg, meldt Trouw. De gezondheidsschade kan groot zijn, waarschuwen specialisten.
De gewone zorg start langzaam op. Toch blijft een flinke groep patiënten liever thuis en bellen ze niet met de huisarts of 112, ook al hebben ze klachten die kunnen wijzen op iets ernstigs. Volgens de Federatie Medisch Specialisten zijn mensen bang om het coronavirus in het ziekenhuis op te lopen, of om onnodig de zorg te belasten. 

Voorlichtingsvideo

Specialisten vrezen dat de schade voor de gezondheid groot is. Voor het was het deze week reden om een voorlichtingsvideo uit te brengen. De zorg is veilig, bel gerust uw arts, luidt de boodschap. De federatie benadrukt dat de kans op besmetting in een ziekenhuis erg klein is, omdat mogelijke coronapatiënten gescheiden worden opgevangen.
De Nederlandse Vereniging voor Cardiologen ziet dat het aantal patiënten met acute hartklachten dat zich meldt bij een arts 25 procent lager ligt dan normaal. Ook ligt het aantal kankerdiagnoses al weken 25 procent lager dan normaal, zo werd maandag bekend. Dit komt deels doordat het bevolkingsonderzoek naar kanker sinds half maart stilligt. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!