Kassa

Patiënten kunnen soms niet terecht op spoedeisende hulp door corona

15-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
spoedeisende hulp ziekenhuis 1127

Door het oplopende aantal ziekenhuisopnames wegens het coronavirus komt ook de spoedeisende hulp (SEH) van ziekenhuizen in gevaar. Patiënten kunnen bij een ernstig ongeluk of hartfalen dagelijks niet meer naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis, stelt de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA).

De doorstroom van patiënten in ziekenhuizen stroopt op nu de ic's en verpleegafdelingen in ziekenhuizen vol raken. Hierdoor blijven patiënten op de spoedeisende hulp liggen en kunnen er geen nieuwe patiënten meer bij. "SEH's hebben gemiddeld tien tot vijftien bedden", aldus NVSHA-voorzitter David Baden. "Als de SEH 'verstopt' raakt, omdat behandelde patiënten niet door kunnen naar de intensive care of een verpleegafdeling en de SEH-bedden vol liggen, dan houdt het op. Dan is de zorg die in soms levensbedreigende situaties noodzakelijk is, onmogelijk." In zo'n geval moet een afdeling spoedeisende hulp sluiten en worden ambulances naar een ander ziekenhuis gestuurd.

Een op drie spoedeisendehulpafdelingen zal opnamestops afkondigen

Inmiddels is dit al bij meerdere ziekenhuizen gebeurd. Baden schat, na een rondgang langs de ziekenhuizen, in dat ongeveer een derde van de afdelingen spoedeisende hulp in Nederland vaker opnamestops moet afkondigen. En zeker nog een derde van de ziekenhuizen kan dit telkens net voorkomen.

Ook betreurt Baden het dat de NVSHA niet meer betrokken is in het overleg over het coronabeleid. Dat terwijl de SEH's een belangrijkere rol spelen dan tijdens de eerst golf. "We zien nu een verschuiving van de ic naar de SEH’s. Waar de eerste golf zich voornamelijk op de ic’s afspeelde gaat het nu vooral om de SEH’s", aldus Baden. Hij verzoekt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het OMT dringend om de NVSHA weer te betrekken bij het komen tot coronamaatregelen. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!