Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Patiëntenfederatie: medische gegevens zichtbaar voor alle zorgverleners

23 nov 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
214 keer bekeken
  •  
Ziekenhuis document dossier

Patiëntenfederatie Nederland wil dat medische gegevens altijd zichtbaar zijn voor alle zorgverleners met wie een patiënt te maken krijgt, tenzij er bezwaren tegen gemaakt worden. Volgens een woordvoerder moeten "de medische gegevens als het ware met de patiënt meereizen op zijn weg door de zorg".

Op dit moment moet de patiënt eerst toestemming geven om gegevens met zorgverleners te delen. Volgens de organisatie is dat riskant en kan er juist passender zorg verleend worden door goede uitwisseling van gegevens. De federatie stelt dat de kwaliteit van zorg nu nog "afhankelijk is van de toestemming van de patiënt".

Vals gevoel van veiligheid

Volgens Patiëntenfederatie Nederland weten veel mensen niet goed wanneer hun medische gegevens uitgewisseld kunnen worden tussen zorgverleners en of er toestemming voor nodig is. "Dat kan leiden tot een vals gevoel van veiligheid en risico's in hun behandeling."  Patiëntenfederatie Nederland baseert zich op onderzoek onder ruim 8000 mensen van haar Zorgpanel.

Maar liefst 92 procent van de deelnemers geeft aan het belangrijk te vinden dat de medische gegevens uitgewisseld worden. ANP

Bekijk ook onderstaand fragment van Kassa: welke medische gegevens slaan 'slimme horloges' op?

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar