Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Patiënten bezorgd over bescherming medische gegevens'

19-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
patientendossier 930x520
Nederlanders maken zich zorgen over de wijze waarop wordt omgegaan met hun medische gegevens. 70 procent heeft twijfels over het gebruik van dit soort persoonlijke informatie, vooral in het elektronisch patiëntendossier (EPD). Dit blijkt uit een onderzoek van KPMG.

Veiligheid van gegevens bij huisarts betwist

"90 procent heeft nog nooit het eigen patiëntendossier ingezien", zegt Koos Wolters, privacy-expert van KPMG. "Veel mensen zetten bovendien vraagtekens bij de veiligheid van hun gegevens bij de huisarts. Minder dan de helft van de Nederlanders denkt dat medische gegevens die worden bewaard door de huisarts of dokter goed beschermd zijn."

Algemene Verordening Gegevensbescherming

Per 25 mei 2018 wordt een nieuwe wet binnen de Europese Unie van kracht: de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Deze geeft burgers meer zeggenschap over hun digitaal opgeslagen gegevens. Het gaat onder meer om het inzien van hun data, het recht deze te verwijderen en om onjuiste persoonlijke gegevens te corrigeren. Uit de enquête van KPMG blijkt dat Nederlanders van de ruimere rechten gebruik willen gaan maken. "Meer dan 80 procent wil in actie komen. Dat betekent dat bedrijven en instanties hun borst kunnen natmaken”, aldus privacy-expert Wolters. Bron: KPMG
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

hillegonda van schagen
hillegonda van schagen20 feb. 2018 - 9:43

Wat de medicatie betreft: persoonlijk vind ik ,,,,,dat de Apotheker dit recent moet houden,maar die kijken ook nietIn de lijst van medicijnen ,tevens de assistenen,,,zelf moet ik met regelmaat,een medicijnen paspoort ,tonenDan schrik ik ,wat er op staat en allang niet meer gebruik,en moet dan zelf bij de Apotheek aangeven ,,,,DAT MOET ER UIT !!!

Bianca Lin
Bianca Lin19 feb. 2018 - 19:51

Laten ze eerst maar eens verplicht gegevens uitwisselen naar huisartsen .. artsen en therapeuten end.  Want daar klopt zoveel niet in. Of er word niet gecommuniceerd of gecorrigeerd of uberhaubt je dossier bijgewerkt.  Als ik in het zkh beland.. gaat er nog meer fout omdat het plaatje niet compleet is en niet kloppend is.  Als ik het zelf kan corrigeren .. tot hoe ver kan je dan gaan.. met verzinnen ?  Maar ook.. word dat wel bijgewerkt. Een instantie waar ik het kon doen .. is nog steeds niet bijgewerkt ... en dat staat al maanden aangegeven om bijgewerkt te worden .  Eerst dus maar eens dossiers laten kloppen !.  Ik moet steeds instanties erop wijzen dat me dossier niet klopt .. of dingen mist ... bij een overdracht.

jaapve
jaapve19 feb. 2018 - 17:23

De patiënten zijn rijkelijk laat met hun bezorgdheid. De ICT-jongens en meisjes hebben het allang doorgedramd. ICT is hartstikke veilig toch? Ach een beetje hacken bij banken, rommelen in verkiezingen, de infrastructuur van een compleet land stilleggen en een groot container-overslagbedrijf . t heeft allemaal niet veel om het lijf. Het is ook best leuk als onze kennis die bij een verzekeringsmij. werkt precies kan zien wat mij allemaal mankeert. Dan hoef ik dat allemaal niet te vertellen op een verjaardag. Serieus:Ik kwam er achter dat de brillenboer kon zien welke tandarts ik heb! Mensen wordt een wakker! Waar zijn we mee bezig? Welke mooie IT sprookjes gaan we allemaal nog geloven? In België hebben ze nog lekker veel papierendossiers, dus het werk gaat daar gewoon door als de servers weer eens stilvallen.

pcmdejongh
pcmdejongh19 feb. 2018 - 17:14

Hr Wolters schrijft dat bijna niemand zijn elektronisch dossier inzien. Ik zou het wel willen maar zou niet weten hoe

Bob Dijksen
Bob Dijksen19 feb. 2018 - 16:08

En dan vraag je bij je verzekeraar een rekening op en dan mogen ze dat alleen telefonisch doorgeven. Dat telefonisch doorgeven is zeer fraude gevoelig, iedereen kan wel bellen. Ik vind het een zeer slechte zaak als je rekeningen via je ingelogde site bij de verzekering NIET kan inzien en je daarvoor moet bellen. Slechte vorm van gegevensbescherming!

loekoek
loekoek19 feb. 2018 - 16:04

@kees groen Wees maar niet zo makkelijk overtuigd. Over het EPD is mij nooit iets gevraagd en het werkt toch. De AVG is een lex generalis (algemene wet) en bijv. de Donorwet een lex specialis (bijzondere wet) die voorgaat op de algemene wet. Dit betekent dat uw nagelaten betrekkingen (familie enz.) geen inzage hebben m.b.t. uw registratie in het Register maar de artsen wel. Dit is ook nu het geval en straks nog steeds. Overigens denk er aan een verklaring bij u te dragen als u naar het buitenland gaat. Het EPD heeft zo zijn voordelen voor mensen zoals jan4073 wanneer die verkeerde medicijnen zou krijgen. In Nederland wordt volop geschermd met privacy wanneer het zo uitkomt. Dat is niet cynisch bedoeld maar kijk om u heen.

jan4073
jan407319 feb. 2018 - 15:46

Ik maak mij meer zorgen dat als ik (na ongeval?) in het ziekenhuis belandt en het dossier met mijn gegevens is niet beschikbaar en krijg medicijnen toegediend die niet combineren met mijn dagelijkse.

2 Reacties
monique12
monique1219 feb. 2018 - 17:05

Daar zou ik toch zeker over bellen. Dit kan echt niet!

jaapve
jaapve19 feb. 2018 - 17:14

Ik maak mij ook bezorgd over het feit dat men kan aannemen dat er met mij iets gebeurd is omdat in mijn dossier staat dat ik dit of dat heb. Ik heb liever dat zij mij goed onderzoeken en by the way ik kwam er achter dat mijn dossier wat medicijngebruik betreft helemaal niet klopte, niet up to date was.  EPD? weg ermee.

kees groen
kees groen19 feb. 2018 - 15:46

En terecht die AVG, Kan men zelf inzien of het klopt en zo nodig verbeteren of verwijderen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!