Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Patiënt steeds vaker de dupe van zorgplafond

16 nov 2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
115 keer bekeken
  •  
Er moet een oplossing komen voor de problemen met zorgplafonds. Deze afspraken tussen zorgverleners en verzekeraars over hoeveel zorg zij mogen verlenen, leveren steeds meer problemen op. Ruzies hierover worden te vaak over de rug van de patiënt uitgevochten. Dat blijkt uit een rondgang van Kassa langs zorgeconomen, consumentenorganisaties en zorgverleners.

Patiënt heeft genoeg van zorgplafonds

Ook patiënten zijn de zorgplafonds meer dan zat, blijkt uit een enquête van Zorgkiezer en Kassa (onder ruim 1800 respondenten). Hieruit blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders (51%) vindt dat het zorgplafond afgeschaft moet worden. Ruim 40 procent wil dat verplicht een doorleverplicht wordt afgesproken, zodat zij ook na het bereiken van het zorgplafond terecht kunnen bij de zorgverlener van hun voorkeur.
De problemen met zorgplafonds traden dit jaar vroeger op dan ooit. Deze zomer konden VGZ-verzekerden voor niet-spoedeisende zorg al niet meer terecht in het Ikazia-ziekenhuis in Rotterdam. Nu het einde van het jaar nadert, lopen steeds meer zorgverleners tegen het omzetplafond aan waardoor ze patiënten moeten wegsturen. Zij geven aan vaak niet te weten waar ze patiënten naartoe moeten doorverwijzen, omdat ze door de bomen het bos niet meer zien.

VvAA pleit voor afschaffing

De VvAA, de vereniging van zorgverleners, wil dat omzetplafonds worden afgeschaft. ‘Het valt niet uit te leggen aan mensen dat je ze om budgettaire redenen weg moet sturen’, aldus directeur Edwin Brugman. Het is volgens de VvAA niet goed voor de relatie tussen patiënt en zorgverlener en het is bovendien de vraag of hierdoor de kosten in de hand worden gehouden. ‘Er is nu eenmaal een stijgende vraag naar zorg. Afremmen van die vraag benadeelt altijd de patiënt en zal de kosten op langere termijn juist verhogen’, aldus Brugman.
Ook de Consumentenbond zou graag bijvoorbeeld een oplossing zien en vindt dat consumenten die tegen een omzetplafond aanlopen de mogelijkheid moeten krijgen om gedurende het jaar over te stappen naar een andere verzekeraar.

'Afspraken knellen'

Volgens gezondheidseconoom Wim Groot gaan de strenge afspraken uit het hoofdlijnenakkoord ziekenhuiszorg over hoeveel ziekenhuizen mogen groeien steeds meer knellen. Dit akkoord zou volgens hem herzien moeten worden. ‘Ziekenhuizen kunnen niet langdurig interen op hun eigen vermogen. De afspraak is dat de groei in 2022 naar nul gaat. Dat is niet realistisch en onhaalbaar.’

Zorgautoriteit monitort conflict

De problemen met omzetplafonds zijn ook bekend bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA). Die trad onlangs op in een conflict tussen GGNet, een grote instelling voor geestelijke gezondheidszorg, en verzekeraar Zilveren Kruis. GGNet had volgens de verzekeraar onterecht 90 patiënten afgebeld die al op de planning stonden voor een intake vanwege het bereiken van een omzetplafond. De toezichthouder heeft Kassa laten weten momenteel een conflict tussen ziekenhuis Gelderse Vallei en VGZ nauwlettend in de gaten te houden. Er komen signalen binnen van patiënten die daar tegen de afspraken in op dit moment niet behandelen zouden worden.

Verzekeraars geven geen gehoor

Ondanks de aangescherpte eis van de NZA om per 1 november jl. duidelijk op de website van de verzekeraar te communiceren of een zorgplafond is bereikt, geven veel verzekeraars hier nog geen gehoor aan, blijkt uit onderzoek van Kassa en Zorgkiezer.
Volgens de NZA leidt het bereiken van omzetplafonds tot maatschappelijke onrust. Woordvoerder Erik Bloem: ‘Mensen vragen zich af ze onder behandeling kunnen blijven in hetzelfde ziekenhuis of daar in de toekomst terecht kunnen. Verwijzers weten niet waar ze patiënten naartoe moeten verwijzen. Dat is onacceptabel en bovendien onnodig’.

Verzekeraars zónder zorgplafond

Veel verzekeringen werken dus met zorgplafonds. Toch zijn er ook uitzonderingen op de regel. Wil je weten welke zorgverzekeraars er wel/niet werken met omzetplafonds? Kijk dan hier. Zo is er bijvoorbeeld de verzekeraar EUCARE Aevitae, die zonder zorgplafond werkt en dit ook verkondigd op de website.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

marijke77
marijke7717 nov 2019 - 13:20

Stop met de zorgplafonds in de zorg, geld moet de klant/patiënt volgen. Het is toch te gek voor woorden dat als je aan het eind van het jaar hulp nodig hebt dat je dan niet meer geholpen of opgenomen kunt worden omdat de zorgkantoren niet meer betalen dan dat ze kwijt willen. Dit kan schadelijke gevolgen hebben voor de mensen die de zorg nodig hebben maar ook voor de omgeving. Weg met de zorgkantoren en regel het nationaal d.m.v. een nationaalzorgfonds. 

busyto
busyto17 nov 2019 - 10:09

Al jaren lang stapelen de gevolgen zich op door de macht van de zorgverzekeraars. Behandelingen, de duur ervan, de wachttijden, de opleidingsplaatsen etc worden direct of indirect bepaald door de zorgverzekeraars. Ook de gezondheidseconomen kunnen niet rekenen. Voorbeeld: niet alleen economisch op bedrijfsresultaat niveau kosten wachttijden veel geld, maar wachttijden hebben ook effect op bijvoorbeeld het afweersysteem. Als je blaaskanker hebt bijvoorbeeld of daarvan verdacht wordt en je bent er vroeg bij kost het toch een week of 11 voordat je de operatie krijgt om de diagnose te stellen en dan nog 2 weken om te weten wat je er aan kan doen. Dat betekent een enorme mentale aanslag op je afweersysteem en consequenties op meerdere gebieden, dus meer bijkomende ziekten die behandeld moeten worden (niet alleen van de patient, maar ook van het systeem om hem heen). Als je een aantal van deze zaken doorrekent kom je vanzelf op de oorzaak van de steeds toenemende koste van de zorg.

1 Reactie
kleintje49
kleintje4917 nov 2019 - 12:06

Helemaal mee eens de verzekeringen hebben te veel macht. Dat de regering gewoon toelaat. Volgens mij stinkt het naar corruptie.