Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Patiënt moet uitslag direct kunnen zien'

02-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
184 keer bekeken
  •  
zorg bloeddruk dokter patient medicijnen 930
Patiënten die dat willen moeten onderzoeksuitslagen in hun online-ziekenhuisdossier kunnen inzien zodra die beschikbaar zijn. Dat vindt Patiëntenfederatie Nederland. Veel ziekenhuizen bouwen in hun zogenoemde patiëntenportaal een wachttijd in van een week, zodat artsen de uitslagen kunnen duiden, maar de koepel van patiëntenorganisaties vindt dat betutteling.

Patiëntenportalen

Steeds meer ziekenhuizen richten een patiëntenportaal in, waar patiënten digitaal hun medisch dossier kunnen inzien. ,,Patiënten kunnen doorgaans heel goed zelf beslissen wanneer zij uitslagen direct willen zien, of dat ze eerst uitleg willen van de dokter'', aldus directeur van de federatie Dianda Veldman.

Wel mogelijkheid voor vertraging

Patiënten moeten wel de mogelijkheid krijgen de uitslagen met vertraging te bekijken. ,,Maar de keuze moet aan de patiënt zijn.'' Ook moeten ziekenhuizen waarschuwen vóór patiënten hun gegevens bekijken, dat er vervelende of onverwachte uitslagen bij kunnen zijn of dat de resultaten nog moeten worden besproken in een multidisciplinair team. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!