Kassa

Patiënt dient vaker claim in tegen huisarts

18-05-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
dokter huisarts 930x520
Patiënten dienen de laatste jaren vaker schadeclaims in tegen hun huisarts, omdat ze vinden dat die verkeerd heeft gehandeld. Dat bevestigt zorgcollectief VvAA na berichtgeving door RTL Nieuws. Het aantal schadeclaims steeg vorig jaar met 5,5 procent tot 345.

Stijgende lijn

Het aantal door de VvAA geregistreerde claims vertoont al sinds 2012 een stijgende lijn. In dat jaar werden in totaal 222 claims ingediend. Zo’n 80 procent van de Nederlandse huisartsen heeft een aansprakelijkheidsverzekering bij de verzekeringstak van de organisatie. Die heeft daardoor een goed beeld van wat landelijk speelt.
Van de claims werd 16 procent gegrond verklaard. In 24 procent van de gevallen werd geschikt. De overige claims zijn ingetrokken of afgewezen.

Meerdere redenen

Volgens de VvAA spelen diverse maatschappelijk ontwikkelingen mogelijk een rol. De organisatie noemt ,,verschraling van het sociale vangnet’’, zij wijst daarbij naar het toegenomen aantal zelfstandigen zonder personeel, die eerder een claim zullen indienen als ze bijvoorbeeld arbeidsongeschikt raken door een medische fout. Verder is het takenpakket van huisartsen uitgebreid en neemt de werkdruk toe.

Mondiger

Een woordvoerster van de organisatie bevestigt dat het ook een rol kan spelen dat burgers mondiger zijn geworden en sneller hun recht proberen te halen. ,,Dat zie je ook in andere sectoren, zoals het onderwijs.'' Woensdag bleek al dat ook het aantal klachten over de zorgsector als geheel afgelopen jaar is toegenomen.
De VvAA benadrukt dat Nederlanders tientallen miljoenen huisartsbezoeken per jaar afleggen en de kans dat er iets zodanig misgaat dat de patiënt een schadeclaim indient dus ,,ontzettend klein’’ is. ,,Maar elk incident is er een te veel.'' ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

manwijf
manwijf18 mei 2018 - 14:51

Meer dan de helft, nl 60% klaagt dus onterecht. Wie er klaagt en waarom zou ook wel interessant zijn om te weten trouwens. De klaagcultuur die aan het ontstaan is, is ook een vnl binnengehaald fenomeen. Het valt op dat vnl niet participerende Nederlanders het meest klagen. Een uitzondering daar gelaten. Daarmee bedoel ik Nederlanders die zelf nauwelijks in de zorg werken of bv in het onderwijs. Maar ondertussen wel een grote broek aan trekken als het om zgn. rechten gaat. Het wordt er op deze manier voor hulpverleners en leerkracht niet makkelijker op, dat moge duidelijk zijn. Laat ze zelf maar eens actief worden en ervaren wat het is om arts of leerkracht te zijn. Slechts profiteren en klagen als het fout loopt, is geen manier van doen. Een klaagcultuur als in Amerika moeten we hier sowieso niet willen hebben.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!