Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Pas op voor WhatsApp-berichten Albert Heijn en Lidl

20-07-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
482 keer bekeken
  •  
Whatsapp phishing lidl 930
Cybercriminelen hebben WhatsApp ontdekt. De laatste dagen circuleren 'spam-appjes' met de aanbieding voor een waardebon van 250 euro erin, voor de supermarkten Albert Heijn en Lidl. De fake-berichten lijken afkomstig van vrienden of bekenden.
Persoonlijke gegevens misbruikt
Wie het linkje in het appbericht aanklikt (doe dit vooral niet!) komt op een site alwaar verzocht wordt om allerlei persoonlijke gegevens in te voeren, zogenaamd om de waardebon te claimen. Die ingevoerde persoonlijke data misbruiken de online-criminelen, o.a. voor het verzenden van nog meer spamberichten.
Malware
Ook in België worden de appjes gemeld, met de namen van de Belgische supermarkten Carrefour en Delhaize. Volgens cybersecurityspecialist Eddy Willems kan een klik op de link in het bericht ervoor zorgen dat er, op de achtergrond, malware wordt geïnstalleerd. Tegenover de Vlaamse nieuwssite van VTM verklaart Willems: "Bij het openen van de link wordt soms een malafide app, of malware, geïnstalleerd, zonder dat je het doorhebt... Die zorgt ervoor dat die WhatsAppberichtjes doorgestuurd worden naar andere contacten."
Lidl en Albert Heijn waarschuwen klanten
Lidl waarschuwt niet alleen voor de nep-Whatsapp-berichten; ook via Facebook, sms en e-mail (zie foto hieronder) worden fake-waardebonnen gepromoot door cyberoplichters. Albert Heijn waarschuwt op zijn website expliciet voor nepacties en geeft tips om ze te herkennen. Foto app-bericht: Fraudehelpdesk
jumbo nepvoucher
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!