Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Pas op voor onverwachte kosten bij woningruil

26-04-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
942 keer bekeken
  •  
195x90_huis_06.jpg
Woningruil is een manier om aan een andere woning te komen, bijvoorbeeld als je kleiner of groter wil wonen, of op zoek bent naar een woning in een andere buurt. Echter kun je als consument voor onverwachte kosten komen te staan.
Hoe werkt het?
Wil je als huurder in een andere buurt of groter willen wonen, dan kun je aan woningruil doen. Een website zoals De Woningruiler geeft huurders de kans om een geschikte ruilpartner te vinden. Dit kan bij je eigen of een andere woningcorporatie zijn. Eenmaal een ruilpartner gevonden moet je als huurder toestemming aan de woningbouwcorporatie vragen voor een ruil. Verhuurders stemmen vaak in met een ruil en stellen nieuwe huurcontracten op waarbij zij huurharmonisatie toepassen. Huurharmonisatie houdt in dat de woningcorporatie de huur mag verhogen naar de huidige marktwaarde bij een nieuw contract. Hierdoor kan de huur flink stijgen en komen huurders voor onverwachte hoge kosten te staan.
Problemen
Volgens Martine Ten Voorde van de Vereniging van Huurrecht Advocaten (VHA) is dit wettelijk niet toegestaan. Volgens Ten Voorde nemen huurders tijdens een woningruil elkaars huurovereenkomsten over en mogen woningbouwcorporaties geen nieuw contract aanmaken. Consumenten zijn onwetend en tekenen zomaar een nieuw contract en komen daardoor in de problemen met onvoorziene kosten.
Kantonrechter
Om er zeker van te zijn dat een ruil goed verloopt, moet je als consument alles door de kantonrechter laten regelen. De rechter regelt dat de contracten één op één worden overgenomen, want dat is wat woningruil inhoudt. Naar de kantonrechter gaan heeft ook nadelen, want je moet advocaat- en griffiekosten betalen. "Woningruil kan je dus duur komen te staan", zegt Ten Voorde. Ook moet je rekening houden met wat ze noemen een 'zwaarwichtig belang'. Dat is net iets anders dan het alleen maar leuk vinden om van woning te ruilen. Je moet dan kunnen bewijzen dat de ruil hoognodig is, bijvoorbeeld voor medische of gezondheidsredenen.
Voordelen   
Volgens de VHA zijn er ook voordelen bij het tekenen van een nieuw huurcontract. "Zo kun je niet aansprakelijk gesteld worden voor gebreken van de vorige huurder. Dit voorkomt dat je geld moet uitgeven om het huis weer in originele of goede staat moet terugbrengen, mocht je bijvoorbeeld een ander huis kopen", zegt Ten Voorde.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!