Kassa

Pas op voor nieuwe phishingmail over IBAN

13-12-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
iban-phishing.jpg
Mensen moeten uitkijken voor een nieuwe e-mail van oplichters. Daarin staat dat ze voor 31 december gratis een nieuwe bankpas kunnen aanvragen. Europa gaat binnenkort namelijk over op nieuwe, langere bankrekeningnummers (IBAN). In de mail kunnen mensen op een link klikken om de pas aan te vragen. ,,Doe dit niet!'', waarschuwde de Fraudehelpdesk donderdag.
Phishing
Het is niet bekend hoeveel mensen de dupe van deze mail zijn geworden, maar per week krijgt de helpdesk ongeveer 500 meldingen van phishing. Daarbij proberen criminelen de bankgegevens van nietsvermoedende mensen binnen te hengelen.
IBAN
Het nieuwe bankrekeningnummer gaat op 1 februari in. Het nummer bestaat uit 18 cijfers en letters. Veel mensen hebben automatisch een nieuwe pinpas gekregen van hun bank.
`Dweilen met de kraan open´
De Fraudehelpdesk weet niet wie er achter de mail zitten. ,,Deze vorm van oplichting komt vaak uit landen als Oekraïne, Roemenië en de Baltische staten, soms ook uit Polen'', aldus een woordvoerder. ,,Het gebeurt niet vaak dat iemand wordt gearresteerd. Een paar keer per jaar, dan heb je het wel gehad. Het is dweilen met de kraan open.'' ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!