Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Pas op voor grote stijging maandbedrag bij MEGA Energie, NLE en Budget Energie'

02-09-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
41821 keer bekeken
  •  
Energie 1127

De Consumentenbond waarschuwt voor energieleveranciers die elke maand de tarieven aanpassen, omdat het voorschot niet automatisch mee verandert. Daardoor kunnen klanten geconfronteerd worden met onverwachts hoge kosten. 

Verschillende energiemaatschappijen zoals NLE, Budget Energie en nu ook MEGA Energie, bieden een variabel contract aan waarbij de leveringstarieven maandelijks meebewegen met de inkoopprijzen. Als de inkoopprijzen stijgen, stijgt ook de het tarief voor de klant. Als deze prijzen dalen, profiteren klanten daar ook direct van.

Voorschot stijgt niet meteen mee

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond waarschuwt. “De nieuwe variabele contracten kunnen interessant zijn voor consumenten. Je moet dit echter wel goed in de gaten houden. Het voorschotbedrag wordt namelijk niet meteen aangepast. Dat moet je zelf doen.” 

Afgelopen maand kwamen duizenden klanten van Budget Energie voor een onaangename verassing te staan toen de energieleverancier zijn maandelijkse voorschotbedrag verhoogde. Het leveringstarief steeg al een paar maanden, maar het voorschotbedrag was gelijk gebleven. 

Pas na correctie van Budget Energie schoot het maandbedrag van veel klanten met honderden euro’s omhoog.

Zelf voorschotbedrag aanpassen

Het is dus verstandig om zelf je maandbedrag aan te passen. Dit is volgens Molenaar echter ingewikkeld: “En dat is best een puzzel, want wat betekent een stijging of daling van 0,10 cent per kWh voor je maandbedrag?”

De Consumentenbond pleit ervoor dat energiebedrijven de voorschotbedragen voortaan meteen wijzigen, om onaangename situaties te voorkomen.

Bron: Consumentenbond, RTL Nieuws

Kassa schreef eerder over dit onderwerp:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

Cannondale
Cannondale6 sep. 2022 - 17:43

Dag. Toen in april van dit jaar mijn contract afliep bij NLE kreeg ik een veel hoger aanbod. Heb met contract verlenging echter afgewacht omdat “specialisten” aangaven dat de prijzen nog wel zouden dalen. Gewacht en helaas kwam de verwachting niet uit. Nu een variabel contract. Omdat ik elke maand nu nieuwe tarieven ontvang en mijn verbruik per maand wordt doorgegeven kun je precies uit rekenen of je maandbedrag nog wel klopt. Je kunt niet in de toekomst kijken maar wel wat je verbruik de laatste jaren was in de maanden die nog komen. Tot en met aug is mijn verbruik bekend en dus ook de hogere kosten. Zo pas ik telkens het maandbedrag aan indien nodig. Niet te veel en niet te weinig. En inderdaad heb ik op de spaarrekening voldoende staan mocht het een strenge winter worden. Ook denk ik dat de energiemaatschappijen hun kosten die ze niet binnenhalen bij vaste contracten verrekenen op de variabele contracten. Want ik zie enorme verschillen tussen contracten van overheid en particulieren

armant
armant3 sep. 2022 - 13:03

Ik krijg van Eneco steeds bericht dat ik in november véél terug krijg. Ik heb een contract tot eind 2023. Ik hoop dat wat ze schrijven klopt. Ik zet wel geld opzij. Gepensioneerd! Jan

1 Reactie
YJST
YJST5 sep. 2022 - 16:08

Ik krijg die seintjes ook bij Vattenfall. Ze willen dat ik mijn termijnbedrag verlaag, omdat ik in november anders veel terugkrijg. Ik laat het maar staan en wacht af of het waar is en of zij dan het termijnbedrag verlagen, dat wil ik nl helemaal niet zolang ik het kan betalen. Beter teveel dan te weinig per maand betalen toch?!

Dave lubeck
Dave lubeck3 sep. 2022 - 8:33

Uiteraard is het niet echt Slim om je maandelijkse voorschot bedrag niet te verhogen . Helaas is het wel noodzakelijk wil je niet in de problemen komen . Natuurlijk moet het zo zijn dat je het KAN verhogen omdat vele al niet veel overhouden per maand om van te Leven . Ik weet niet hoe het zit met Schuldhulpverlening maar mocht je door hun geholpen worden kunnen zij misschien dat voorschotbedrag ook laten verhogen ? Ikzelf heb sinds het begin van deze ellende mijn maandelijkse voorschotbedrag verdubbelt .

1 Reactie
Rob19591
Rob195914 sep. 2022 - 9:55

Het zou zelfs heel slim kunnen zijn om je voorschot niet te verhogen. Wie veel geld overmaakt naar zijn energieleverancier kan ook veel geld kwijt zijn bij een faillissement én daar bovenop in de stookmaanden de hoofdprijs betalen voor het hoge verbruik in die maanden. Ik heb toch echt liever dat een curator tegen me zegt dat ik nog 1000 euro moet betalen aan een failliete boedel voor wat er aan energie is geleverd dan dat ik 1000 euro kwijt ben aan energie die ze niet meer gaan leveren. Er staat hier gewoon 2000 in reserve op een spaarrekening voor de jaarafrekening per 8 januari 2023. Dat is (nu nog) gewoon mijn geld. Stond het al op de rekening van mijn leverancier dan moet ik maar afwachten of die energie geleverd gaat worden.

G.v.d.Klundert
G.v.d.Klundert2 sep. 2022 - 18:45

Ik houd al vanaf februari de gasprijzen bij ( in dit geval Innova) die nog wel een jaarcontract bied, momenteel weer met cashback. De afgelopen 2 weken is de prijs inmiddels 3 keer aangepast. Voor een gezin met 2 opgroeiende schoolgaande kinderen was de prijs begin deze week €870,15 Is toch niet meer te betalen voor veel gezinnen. Heb er wel afbeeldingen van gemaakt want eigenlijk gebeurt er iets ongelooflijks.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!