Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Pas op: veel incassobureaus houden zich niet aan de regels

15 nov 2016
  •  
leestijd 2 minuten
deurbel01.jpg
Veel incassobureaus houden zich niet aan de regels en proberen meer geld te innen dan hen toekomt. Daarvoor waarschuwen toezichthouders ACM en AFM via een speciale voorlichtingscampagne. Tegelijkertijd schakelen ze de hulp in van de consument.
'Consument, kom in actie'
,,Het is belangrijk dat consumenten in actie komen tegen onterechte vorderingen'', zegt ACM-bestuurslid Henk Don. ,,Zo voorkomen zij schade voor zichzelf. En het helpt ook om oneerlijke incassopraktijken te stoppen.''
Misstanden aan het licht
Onderzoek in de incassobranche heeft diverse misstanden aan het licht gebracht. Zo worden regelmatig onterechte vorderingen geïnd, rekenen bureaus te hoge invorderingskosten en wordt er soms ontoelaatbare druk uitgeoefend op de consument. Dit laatste is het geval als zij dreigen met maatregelen die zij niet mogen nemen, zoals inbeslagname van goederen of loon of een dagvaarding. Ook komt het voor dat bureaus zich agressief gedragen.
ACM en AFM zullen beter handhaven
De ACM en AFM zijn ook gestart met het beter toelichten en handhaven van de regels. De ACM waarschuwde eind vorig jaar ook al voor de oneerlijke praktijken in de branche en de Consumentenbond meldde in februari dat incassobureaus mensen onnodig bang maken met nepdagvaardingen.
'Wettelijk strenger reguleren'
Branchevereniging NVI zegt de gezamenlijke aanpak van de ACM en AFM te ondersteunen. ,,De praktijken die door de ACM zijn geconstateerd zijn slecht voor het imago van de branche'', aldus de organisatie. De NVI is tevens voorstander van een voorstel uit de politiek om de markt voor incassobureaus wettelijk strenger te gaan reguleren.
Wat mag een incassobureau doen, en wat niet? De ConsuWijzer heeft dit hier duidelijk op een rij gezet.
Hier kun je meer lezen over de publicatie van de AFM.
Bron: ANP/ Consuwijzer

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

marita5
marita518 nov 2016 - 7:33

@jj,schuur , klik bij de voorlaatste regel van dit artikel  ( de Consuwijzer ) op hier in het roze daar vind u de berekening benedenaan .

jj.schuur
jj.schuur15 nov 2016 - 15:15

waar kun een berekening maken welke kosten ze in rekening mogen maken.?

jj.schuur
jj.schuur15 nov 2016 - 14:58

waar kun een berekening maken