Kassa

'Pas op met snel geld via flitskredieten!'

20-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
195x90_verzekering_02.jpg
lieten we zien wat voor woekerrentes verschillende flitskredieten rekenen wanneer je bij hen een lening afsluit. We namen vijf kredietaanbieders onder de loep en lieten zien dat je soms ruim 500% aan rente moet betalen voor een lening van €100. Wettelijk is 15% toegestaan. Door allerlei creatieve bijkomende kosten te bedenken, hopen de kredietbedrijven de wettelijke rentes te omzeilen. De Autoriteit Financiële Markten kondigde in onze uitzending aan om maatregelen te nemen tegen deze werkwijzen en om desnoods flitskredietaanbieders te verbieden.
Cashbob en Voorschotje.nl
Dat heeft effect gehad: Cashbob.nl is sinds onze laatste uitzending niet meer actief. Verder oordeelde de rechter vorig jaar dat Voorschotje.nl illegale kredieten verstrekt. Op dit moment bieden ze nog steeds flitskredieten aan, maar nu zonder bijkomende kosten of woekerrentes.
Betaaldag.nl
Ook Betaaldag.nl is vorig jaar door de AFM op de vingers getikt. Het leenbedrijf vond namelijk dat ze geen kredieten verleenden, maar klanten eerder beschikking gaven over hun eigen loon. Dit argument hield wettelijk geen stand waardoor Betaaldag.nl zich moest conformeren aan de AFM-regels. Op dit moment kun je nog steeds bij hen een flitskrediet afsluiten maar zonder bijkomende kosten. Wel nieuw is de garantiestelling die je moet afkopen. Voor een lening van €250 (looptijd 25 dagen) moet je een garantiestelling kopen van €62,50. Let op: dit is een lening met een rente van 365% per jaar!
Saldodipje.nl
Eenzelfde trucje haalt Saldodipje.nl ook uit. Alhoewel ze geen hoge rentes berekenen, ben je wel verplicht een garantiestelling te kopen van €22,43 voor een bedrag van €100 (looptijd vijftien dagen). Omgerekend betaal je dan toch al snel een rente van ruim 500%. Ook is het moederbedrijf (Ferratum) ondertussen verhuisd naar het buitenland.
Krapbijkas.nl
Krapbijkas.nl werkt nog op vrijwel dezelfde manier als in 2011. Zij rekenen torenhoge advieskosten bij iedere lening. Wel is er nu een verplichte overlijdensverzekering in het leven geroepen. Dit is dan uiteindelijk toch nog een rente van bijna 360% per jaar.
AFM
Marcus Wagemakers van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vertelt in de studio over wat zij de afgelopen anderhalf jaar hebben gedaan om de woekerrentes van flitskredieten aan te pakken. In totaal hebben zij zeventien flitskredietaanbieders onderzocht. Veertien daarvan overtraden de wet. Deze zijn gestopt of hebben hun activiteiten aangepast. Zij brachten hoge kosten in rekening voor flitsleningen. Negen partijen hebben een waarschuwing van de AFM gekregen en in vier gevallen bekijkt de AFM nog welke maatregelen passend zijn. Een onderzoek uit 2012 loopt nog. In drie andere gevallen is geen overtreding vastgesteld. In 2013 zijn drie nieuwe onderzoeken gestart. Instellingen blijken creatief in het bedenken van nieuwe kredietvormen en kostenvergoedingen.
Oproep
Bent u wel eens actief benaderd door kredietbedrijven om een (flits)lening af te sluiten? Of zijn er flitsleningen waarbij u verplicht wordt een verzekering (bijvoorbeeld een overlijdensverzekering) af te sluiten? Mail ons op kassa@vara.nl.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!