Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Pas op met rauw vlees voor hond en kat'

13-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
148 keer bekeken
  •  
930x520_pitbull_hoogrisicohond
Huishoudens met kinderen, zieken, senioren en vrouwen die in verwachting zijn, kunnen hun huisdieren beter geen rauw vlees geven als hart en pens, ook niet als dat ingevroren is geweest. Dat zegt Paul Overgaauw, dierenarts-microbioloog aan de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht, naar aanleiding van eigen onderzoek dat zaterdag wordt gepubliceerd.
Hygiëne
Ook andere mensen moeten oppassen met dergelijk diervoeder en er zo hygiënisch mogelijk mee omspringen. Samen met gezondheidsinstituut RIVM in Bilthoven stelde Overgaauw vast dat ook in ons land rauwvleesproducten bacteriën en parasieten (kunnen) bevatten als salmonella, listeria, (antibiotica-resistente) E. coli, sarcocystis en toxoplasma gondii.
De dieren kunnen op dit gebied zelf nog wel een stootje hebben (uitzonderingen daargelaten), maar ze kunnen er wel mee worden besmet en de bacteriën en parasieten doorgeven aan mensen, tijdens lichamelijke contacten als likken en aaien. Wie zeker van zijn zaak wil zijn, geeft hond of kat gewoon blikvoer of droge brokken, licht Overgaauw toe.
Besmetting
,,We onderzochten 35 rauwvleesproducten van acht verschillende merken. Resultaat van ons onderzoek was dat 23 procent van de producten besmet was met E coli O157. Deze bacterie kan nierfalen bij mensen veroorzaken. Daarnaast was 80 procent van de producten van zeven merken besmet met antibiotica-resistente E. coli. Verder vonden we verschillende listeriabacteriën in meer dan de helft van de producten. Tenslotte was 20 procent besmet met salmonella, 23 procent met sarcocystis en 6 procent met toxoplasma gondii'', meldt hij op de site van de faculteit.
Toxoplasma
Toxoplasma kan gevaarlijk zijn voor ongeboren kinderen. Salmonella kan organen aantasten. In de meeste gevallen veroorzaken genoemde bacteriën en parasieten maag- en darmklachten. Overgaauw vindt het lastig iets te zeggen over aantallen menselijke slachtoffers. ,,Niet iedereen met darmklachten gaat naar de huisarts, maar ook de dokter zal de relatie met diervoeder niet meteen leggen." ANP

Meer over:

hond, kat, huisdier
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!