Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Pas op bij pinnen buiten de eurolanden

15-03-2014
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
704 keer bekeken
  •  
195x90_geldautomaat.jpg
Als je in Frankrijk of Oostenrijk bent en je hebt geld nodig, dan kun je zonder extra kosten pinnen bij de geldautomaat van een bank. Dat is anders als je naar een land buiten de eurozone gaat, bijvoorbeeld Zwitserland, Engeland of Hongarije. Dan betaal je wèl voor het opnemen van franken, ponden of dollars. Je moet echter goed opletten bij het pinnen, want voor je het weet krijg je te maken met een wisseltruc. 
Kosten per bank
De kosten van de opname bij een geldautomaat verschillen per bank. Ook hangt het soms af van het betaalpakket dat je hebt. Als je een duurder betaalpakket hebt, zijn de kosten lager dan bij een beperkt betaalpakket. Grofweg kun je stellen dat je €2,25 betaalt en vaak een koersopslag van 1%. De kosten van een geldopname bij een bank buiten de eurozone zijn:
ABN Amro: €2,25 + 1,2% valutakoersopslag
ASN Bank:  €2,25
ING: €2,25 + 1% valutakoersopslag
Rabobank: €2,00 + 1% valutakoersopslag
SNS Bank: €2,25
Triodos: €2,25 + 1% valutakoersopslag
Omrekening door gastbank
Steeds vaker word je bij een geldautomaat buiten de eurozone voor de keus gesteld of je wilt afrekenen in lokale valuta of in euro's. De eerste optie is de traditionele manier. Je pint bijvoorbeeld dollars en je thuisbank (je eigen bank) berekent achteraf welk bedrag er van de rekening wordt afgeschreven. Daarvoor betaal je bovengenoemde kosten. De tweede optie is de laatste jaren sterk in opkomst bij geldautomaten, maar ook bij betaalautomaten en bij betalingen via internet. In dat geval rekent de buitenlandse bank de dollars om in euro's. Op het scherm zie je dan meteen hoeveel euro's van je bankafrekening worden afgeschreven. Dit heet DCC, Dynamic Currency Conversion.
Onderzoek naar DCC
DCC lijkt heel aantrekkelijk aangezien je meteen ziet hoeveel euro's van je rekening worden afgeschreven en omdat er dikwijls ook bijstaat "no commission" is de verleiding groot om te kiezen voor DCC.  Is DCC voor de klant voordeliger? 
Sander Bouw en Sven Vonk hebben hun bachelor-scriptie voor de studie Economie en Bedrijfseconomie geschreven over DCC. Dirk Gerritsen en Coen Rigtering, beiden als universitair docent verbonden aan de Utrecht University School of Economics, hebben vervolgonderzoek naar DCC verricht. Dit onderzoek is gepubliceerd in Economisch Statistische Berichten . Tevens verscheen over dit onderwerp een opiniestuk in de Volkskrant .  
DCC duurder
Uit dit onderzoek blijkt dat DCC duurder is voor de klant. Dat komt omdat de gastbanken bij DCC koersopslagen hanteren die variëren van 3% tot 8% op de wisselkoers. Je betaalt misschien wel geen commissie, maar er worden wèl ongunstige wisselkoersen gehanteerd. Ook de studenten die Kassa op pad stuurde om geld te pinnen waren met de DCC-optie duurder uit. Emke nam in Polen de proef op de som betaalde voor 650 Poolse zloty's (€150) maar liefst met DCC €171,30 en zonder DCC €155,90, een verschil van €15,40! Gerritsen en Rigtering vinden dat de financiële toezichthouders het DCC-proces onder de loep moeten nemen zodat consumenten beschermd worden tegen te hoge woekeropslagen op de geldende wisselkoersen.
DCC ook op betaalautomaten
Simon Lelieveldt is deskundige op het gebied van betalingsverkeer. Hij zegt dat je alarmbellen meteen moeten gaan rinkelen als op het scherm van de geldautomaat staat "no commission". Daarmee wordt je op het verkeerde been gezet, want er wordt niet bij verteld dat de gehanteerde wisselkoers ongunstig is zodat je op een andere manier betaalt voor het omwisselen van het geld door de gastbank. Hij benadrukt dat DCC altijd duurder uitpakt, want er wordt een service geboden en daar betaal je voor. Verder benadrukt Lelieveldt dat je ook alert moet zijn in landen buiten Europa. In de Verenigde Staten zie je geldautomaten die niet bij een bank horen. Bij deze geldautomaten heb je ook de keus voor DCC, maar daar betaal bovenop nog extra servicekosten. Verder benadrukt Lelieveldt ervoor dat je DCC ook tegenkomt op betaalautomaten en op internet.
Banken waarschuwen voor DCC
De grote banken, ING, ABN AMRO en Rabobank, waarschuwen op hun website voor afrekenen in euro's. Wat ons betreft zou dat wel wat explicieter en duidelijker kunnen. De term DCC kom je bijvoorbeeld niet tegen. Ook Betaalvereniging Nederland , de overkoepelende club van banken, meldt Kassa dat "de keuze om via DCC het bedrag in euro's af te rekenen, namelijk vrijwel altijd hogere kosten voor de klant met zich mee brengt."
Tot slot
Als je naar een land buiten de eurozone gaat, moet je er voor vertrek voor zorgen dat je pas bruikbaar is buiten Europa. Vanwege de veiligheid kan een pas buiten Europa namelijk meestal niet standaard worden gebruikt. Dat kun je zelf regelen bij je bank via internet of de telefoon. Kies bij een geldautomaat dus nooit voor DCC, dan ben je (veel) duurder uit!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!