Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Partijen willen eind fiscale benadeling

7 feb 2011
  •  
leestijd 2 minuten
euro_58.jpg
Het CDA, de SGP en D66 willen een eind aan de fiscale benadeling van onder anderen alleenstaanden. D66 ageerde daar al langer tegen, maar nu kaarten ook de twee gezinspartijen de kwestie aan, zo bevestigde D66 maandagmorgen een bericht uit de Volkskrant.
,,Een belastingstelsel moet neutraal zijn en niet sturen op welke leefvorm mensen kiezen'', zegt Elbert Dijkgraaf van de SGP in de krant. Woensdag voeren Kamerleden een rondetafelgesprek met specialisten op fiscaal gebied, waar de zaak wordt besproken. De steun van CDA en SGP is heus zo verwonderlijk niet, aldus de zegsman van D66. CDA en SGP merken dat traditionele gezinnen, waarvan de man werkt en de vrouw thuis blijft, ook worden achtergesteld. Daarom steunen ze nu het streven naar een leefvormneutraal stelsel, legt hij uit.
Pieter Omtzigt van het CDA benadrukt dat er geen financiële motieven mogen zijn om een leefvorm te kiezen. Geen belastingen en geen bonussen. Volgens hem zijn er wel degelijk mensen die zich door het geld laten leiden. ,,Neem twee alleenstaande ouders die elkaar gevonden hebben. Worden ze fiscale partners, dan scheelt ze dat meteen zo'n 8000 euro. Zo'n trouwtaks willen wij niet.''
Een en ander is het onbedoelde gevolg van een ingewikkeld stelsel dat maar eens tegen het licht moet, zegt Omtzigt. ,,Al vind ik het weer wel normaal als iemand die alleen is en 40.000 euro verdient, iets meer belasting betaalt dan twee partners die ieder 20.000 euro verdienen. Iets meer, want de verwarming bijvoorbeeld blijft voor iemand alleen gewoon hetzelfde als die voor een stel.''
ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar