Kassa

Particulieren vangen illegaal zeehonden op

30-09-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zeehond.jpg
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft dinsdag op verschillende plekken in het noorden van het land onderzoek gedaan naar particulieren die illegaal zeehonden opvangen. Daarbij zijn op één adres twee zeehonden aangetroffen. De verdachte heeft proces-verbaal gekregen.
EHBZ'ers
Aanleiding voor het onderzoek zijn meldingen van mensen die op Terschelling en Ameland zeehonden hadden overgedragen aan zogeheten EHBZ’ers (Eerste Hulp Bij Zeehondenopvang), waarbij de dieren uiteindelijk niet in de officiële opvang terecht waren gekomen.
Zeehonden in schuur
Ook in juni werd een particulier betrapt die twee zeehonden in zijn schuur had. En vorige maand kreeg een man een proces-verbaal omdat hij twee zeehonden had opgehaald bij de boot van Terschelling, maar de dieren niet naar een professionele opvang had gebracht.
Alleen naar opvangcentra
Zeehonden zijn wilde dieren, aldus de NVWA. Als ze ziek zijn mogen ze alleen naar opvangcentra met een ontheffing van de overheid, waar voldoende ruimte en specialistische zorg is. In ons land zijn dit Ecomare, een opvang in Stellendam en de zeehondencrèche in Pieterburen met een dependance in Oostvoorne.
Pieterburen
De dinsdag en in juni gevonden dieren zijn voor herstel en verzorging naar Pieterburen gebracht. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!