Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Particulier kan beter niet zelf beleggen'

02-06-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
500-euro_35.jpg
Particuliere beleggers kunnen hun geld beter steken in een indexfonds dan zelf actief handelen op de beurs, concluderen twee onderzoekers van de Universiteit Maastricht.
Slecht rendement
Volgens Arvid Hoffmann en Thomas Post halen particulieren die zelf actief handelen, vaak een slecht rendement. Zij betalen te veel transactiekosten en doen onvoldoende aan risicospreiding.
Daar komt bij dat de beleggers geneigd zijn slechte rendementen toe te schrijven aan externe factoren en goede rendementen aan hun eigen capaciteiten. In slechte rendementen zien zij dan ook geen aanleiding om hun beleggingsgedrag nader onder de loep te nemen of bij te stellen.
Lagere kosten
Bij beleggen in een indexfonds zijn de kosten veel lager omdat er niet per opdracht behoeft te worden betaald. Een indexfonds is een vrijwel altijd computergestuurd beleggingsfonds dat een bepaalde beursindex of sector volgt.
Hoffmann en Post baseren hun conclusies op onderzoek naar het gedrag en de beleggingsresultaten van Nederlandse particuliere beleggers. Hoffmann: ,,Tenzij beleggers bereid zijn om beleggen als een hobby te zien die geld mag kosten, is het beter om een indexfonds te kopen en het actieve handelen over te laten aan anderen.''
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!