Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Participatiewet pakt slecht uit voor mensen met arbeidsbeperking

5 sep 2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
419 keer bekeken
werknemers 930x520
Mensen met een arbeidsbeperking die eerder in aanmerking kwamen voor een baan in een sociale werkplaats zijn niet beter af met de Participatiewet, die sinds 1 januari 2015 in werking is getreden. Integendeel, sinds de invoering van de wet zijn de baankansen van arbeidsgehandicapten gedaald en zijn meer van hen afhankelijk geworden van een uitkering. Dat meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een rapport.
Het SCP keek naar de 11.000 mensen die eind 2014 op de wachtlijst van de Wsw (Wet sociale werkvoorziening) stonden, maar die door de nieuwe wet hun indicatie kwijtraakten. De baankansen van deze groep daalden van gemiddeld 50 procent voor invoering van de Participatiewet naar 30 procent na invoering van de wet.

Contracten met minder uren

Verder bleken contracten van de mensen die wel een baan vonden in doorsnee van kortere duur en voor gemiddeld minder uren. Daarmee bleven ze meer afhankelijk van een uitkering.
De Participatiewet moet het voor werkgevers makkelijker maken om mensen met een verstandelijke, psychische of lichamelijke beperking aan te nemen. Voor de uitvoering zijn gemeenten verantwoordelijk. Het SCP komt eind volgend jaar met een eindrapport. Daarin wordt ook ingegaan op andere doelgroepen in de wet zoals jonggehandicapten en bijstandsgerechtigden.

Vakbonden ontsteld

Vakbonden zijn ontsteld over de uitkomsten van het SCP-rapport. ,,In dit rapport staat nu zwart op wit waar wij al die tijd het kabinet en gemeenten voor waarschuwen. Medewerkers met een beperking die willen en kunnen werken, staan massaal aan de kant", aldus Kitty Jong, vicevoorzitter van FNV. ,,Nog steeds denkt het kabinet dat dit alles kan worden opgelost door loonkostensubsidie te vervangen door loondispensatie. Dat is echt een misvatting."
CNV zegt geschrokken te zijn van de uitkomsten. ,,Zeker nu het goed gaat met de economie en bedrijven schreeuwen om personeel is er geen enkel excuus meer om mensen met een arbeidsbeperking geen fatsoenlijke kans te bieden op de arbeidsmarkt", aldus voorzitter Maurice Limmen. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

fside76
fside765 sep 2018 - 17:06

Dit had ik Al in 2012 al voorspelt schuld van pvda nu via cu tweeduizend een wsw indicatie

zoekster1
zoekster15 sep 2018 - 12:57

Hebben we aan Jetta Klijnsma te danken, die had dit prachtige participatie plan uitgedacht voor mensen met een beperking. Iedereen kon zien aankomen dat dit verkeerd zou uitpakken. Nu moet de PvdA niet gaan brullen dat het aan dit kabinet ligt. Klijnsma zelf zit goed, die is nu commissaris van de koning in Drenthe. Heel goed dat de PvdA is afgestraft bij de vorige verkiezingen. 

vrijmark
vrijmark5 sep 2018 - 12:33

Met de V V D in de regering gaat het alleen extreem goed met de mensen met een kapitaal en totaal geen principes hebben doen op financieel gebied alles wat verboden is met steun van de christelijke ? partijen